Zin in zoet na het eten? 5 mogelijke oorzaken!
Herken jij je hierin? Je hebt net je avondeten achter de kiezen en je MOET direct iets zoet eten? Vla, chocolade, drop het maakt niet uit als het maar iets zoets is. Waar komt deze drang naar zoet toch vandaan? In mijn eerdere blog “Snacken in de avond, hoe ermee om te gaan” geef ik je een paar handige tips. In deze blog ga ik dieper in op de oorzaken waarom je zin in zoet krijgt na een maaltijd en leer ik je hoe je het beste er mee om kunt gaan zodat afvallen gemakkelijker gaat.
-
Old habits
Ik begin bij de meest logische oorzaak. Het is namelijk vaak een gewoonten geworden. Heb je jarenlang na het avondeten een toetje gegeten of een koekje bij de koffie? Dan ben je hier aan gewend geraakt en staat dit in je hersenen geprogrammeerd. Door het eten van zoete suikerrijke voedingsmiddelen ontstaan neuro chemische veranderingen in je hersenen die zo sterk geprogrammeerd staan dat je drang blijft houden naar deze voedingsmiddelen. Je kunt dit enkel doorbreken door langdurig gedragsverandering. Associeer jij het s avonds op de bank zitten met chocola? Probeer dit dan te vervangen door bijvoorbeeld een kop thee. Als je dit langdurig vasthoudt wordt ook dit een gewoonten en verdwijnt de trek naar zoet.
-
Geen stabiele bloedsuikerspiegel
Zoals je wel vaker hebt gehoord zorgen snelle koolhydraten (uit bijvoorbeeld, brood, aardappelen of pasta) voor enorme stijging in je bloedsuikerspiegel, dat vervolgens snel na de maaltijd weer daalt. En dat is precies het moment dat je zin rijgt in iets lekkers: je lichaam gaat op zoek naar een nieuwe piek. Het recept hiervoor is eigenlijk simpel: eet gedurende de dag geen suikers of snelle koolhydraten. Dan zul je merken dat je ’s avonds ook niet zulke schommelingen ervaart en kun je dat toetje/koekje na de maaltijd gewoon laten liggen waar ‘ie ligt.
-
je eet te snel of kauwt niet goed
Als je snel eet krijgen je hersenen niet de mogelijkheid om het signaal dat je lichaam geeft dat je verzadigd bent op te pikken. Dit signaal wordt afgegeven na 15- 20 minuten. Als jij heel snel eet, kan het zijn dat je dat gevoel van verzadiging “misloopt” waardoor je je niet verzadigd voelt, wat zich gaat uiten in drang naar zoet.
Daarnaast is het voor de spijsvertering noodzakelijk dat we goed kauwen, zodat de speekselenzymen het verteringsproces goed kunnen opstarten. Door goed te kauwen verteer je je eten beter en worden voedingsstoffen beter door het lichaam opgenomen waardoor je sneller een verzadigd gevoel zal ervaren. Als je goed verzadigd bent zal je geen drang naar zoetigheid ervaren na de maaltijd.
-
Hormonen
Altijd die hormonen! Ja als vrouw veranderen je lijf en je hormonen constant onder invloed van je cyclus. Veel vrouwen hebben in de dagen voor hun menstruatie een grote drank naar zoete dingen. Maar het hoeft niet altijd met je cyclus te maken hebben. Wanneer je lange periodes ongezond gegeten hebt, of al jaren overgewicht, kan het zijn dat je hormoonhuishouding uit balans is. Ook wanneer je langdurig onder stress staat, onregelmatig werkt, schildklierproblemen of in de overgang bent kan je hormoonhuishouding uit balans zijn. Als de hormoonhuishouding uit balans is, of er tekorten zijn aan bepaalde hormonen in het lichaam kan dat bij zowel mannen als vrouwen de drang naar zoetigheid triggeren. Dat komt omdat hormonen reguleren hoe je lichaam omgaat met energie. Als de hormoonhuishouding uit balans is en je lichaam snakt naar energie, lijkt zoetigheid een snelle en makkelijke oplossing en dat is waarom jij die drang ervaart.
-
Te weinig gegeten en/of gedronken
Laten we beginnen met te weinig gedronken. Het kan voorkomen dat je hersenen het dorst signaal verwarren met het honger signaal. Daarom is het belangrijk dat je minimaal 1.5-2 liter water drinkt op een dag. Heb je dus zin in iets zoets? Drink eerst een glas water of een kop thee en kijk of het gevoel weggaat.
Het kan ook zijn dat je te weinig hebt gegeten. Veel mensen denken dat als ze af willen vallen dat ze bijna niets meer kunnen eten. Maaltijden overslaan werkt vaak averechts. Daar ga ik het weer hebben over de bloedsuikerspiegel! Wanneer je te weinig eet overdag is je bloedsuikerspiegel vlak voor je gaat eten heel laag. Het kost tijd om de energie uit je voeding op te nemen. Het kan zijn dat je bloedsuikerspiegel vlak na de maaltijd nog niet op peil is. Hierdoor geeft je lichaam nog geen signaal af dat je vol zit. Met als gevolg je hebt nog steeds behoefte aan snelle energie. Zoete producten leveren heel snel energie. Daarom heb je na je maaltijd nog zin in zoet.