Waarom zijn vezels zo belangrijk?

Steeds vaker horen wij dat vezels belangrijk en goed voor je zijn. Maar waar zijn ze dan eigenlijk goed voor? Vaak wordt deze vraag beantwoord door het antwoord ‘Voor een goede stoelgang’. Dat klopt natuurlijk. Maar er zijn nog meer positieve effecten te benoemen.

Wat zijn vezels?

Voor de duidelijkheid heb ik het in deze blog natuurlijk over voedingsvezels. Niet de vezels in papier, hout en karton. Vezels zijn een verzamelnaam voor een aantal koolhydraten die niet, of slechts gedeeltelijk, verteerd worden spijsverteringsenzymen. Ze bereiken dus zonder dat ze worden verteerd onze dikke darm. Dat maakt ze zeker niet overbodig! De volledig oplosbare vezels worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën. Ze dienen als voedsel voor ‘goede’ bacteriën in de dikke dam, maar ook als voeding voor de darmcellen zelf. Door dit proces ondersteunen ze een goed immuumsysteem.

De niet-oplosbare voedingsvezels worden niet afgebroken door bacteriën. Ze blijven in tact en kunnen vocht opnemen. Hiervan ervaar je het voordeel wanneer deze vezels in je maag of dunne darm zitten. Doordat de vezels vocht opnemen heeft het eten in je maag een groter volume en zit je dus eerder en langer vol. Perfect dus tijdens het afvallen of in balans blijven.

Vezels hebben dus een positief effect op onze gezondheid. Zo blijkt uit verschillende studies dat vezels ook beschermen tegen hart- en vaatziektes, darmkanker en diverticulitis, het cholesterol verlangen en het bloedsuikermetabolisme verbeteren bij patiënten met diabetes type 2. Zó, was dat niet even een mond vol met positieve effecten 😉

Dus lang leven de voedingsvezels!

Maar ik kan me nu wel voorstellen dat je je afvraagt hoeveel vezels je per dag mag binnenkrijgen en waar ze precies in zitten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voedingsvezels die je dagelijks binnen moet krijgen ligt tussen de 30 – 40 gram. Maar de gemiddeld Nederlander krijgt slechts tussen de 22  en 26 gram vezels binnen.* En eerlijk gezegd, het is ook niet zo makkelijk om aan de vezelinname voldoen. Volkoren brood is bekend vanwege zijn vezels maar toch levert 1 snee je maar 2,3 gram vezels op. Daarnaast zijn producten als groente, fruit en peulvruchten vezelrijk.

Nu ik deze blog wil beëindigen kijk ik op de klok en zie ik dat het 20.00 uur is en dus tijd voor een lekker tussendoortje. Gezien mijn hoeveel vezels van vandaag kan ik maar beter voor een PowerSlim koekje gaan. Wat is jouw favoriete tussendoortje?

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken