Vocht vasthouden, heb jij er ook last van?

Sta jij ook iedere ochtend op de weegschaal? En geeft de weegschaal de afgelopen dagen een ander getal aan dan gebruikelijk? Dan hou je waarschijnlijk wat meer vocht vast. Tijdens de warmere zomerdagen kun je er namelijk eerder last van hebben. De een krijgt wat dikkere enkels en voeten en de ander krijgt haar ringen bijna niet meer af. Natuurlijk is het vervelend als je net je best aan het doen bent om wat kilo’s af te vallen.

Je lichaam bestaat uit meer dan alleen vet

Doordat je vocht vasthoudt kunnen de weegresultaten wat tegenvallen, want vocht heeft natuurlijk ook een gewicht en daardoor lijkt het alsof je minder bent afgevallen. De meeste consumentenweegschalen meten namelijk je totale lichaamsgewicht. De weegschaal die ik in mijn praktijk heb staan meet ook de verhouding vet en vocht. Zo kan ik precies zien of je de laatste tijd wat meer vocht vasthoudt en of je door de eiwitiname spiermassa opbouwt. Het belangrijkste is natuurlijk dat jouw vetpercentage naar beneden gaat. Want daar wil je tenslotte vanaf. Veel mensen zijn zo gefocust op de absolute kilo’s dat ze heel erg teleurgesteld kunnen raken als dat getalletje niet ver genoeg gedaald is. Focus je liever op het vet dat je verliest en de spieren die je dankzij de eiwitten opbouwt, want daardoor krijg jij een prachtig silhouet.

Andere oorzaken van vocht vasthouden

Een andere oorzaak dan het warme weer kan ook zijn als je bijna in je menstruatieweek zit. Dit komt door de hormoonschommelingen, waardoor het vocht in je lichaam zich ophoopt. Je kan soms wel 1-2 kilo zwaarder zijn. Natuurlijk kun je ook last van hormoonschommelingen hebben na een slecht nachtrust.

Ben je de afgelopen dagen wat vaker uiteten geweest? Of heeft de barbecue aangestaan? Ook al heb je goed opgelet dat je niet te veel eet, kan het nog zijn dat de weegschaal een hoger getal aangeeft. Het kan dan goed zijn dat je wat meer zout hebt gegeten dan normaal, waardoor je lichaam ook weer vocht vasthoudt.

Een andere oorzaak is dat als je wat zwaarder bent het overtollige vet op je lymfe- en bloedvaten kan drukken. Het vocht moet dan tegen die druk en de zwaartekracht in omhoog worden gebracht. Je kunt je voorstellen dat dat hierdoor moeilijker gaat, waardoor het vocht achter zal blijven in je benen of andere ledematen.

Handige tips die je helpen te voorkomen en vocht af te drijven zijn:

  • Eet niet te veel zout. Strooi niet overal zout op, kook zoveel mogelijk vers, laat kant- en klaarmaaltijden staan en beperk het aantal etentjes buiten deur. Als je aan het PowerSlimmen ben is het advies is om maximaal 1 tl zout per dag aan het eten toe te voegen. Daarnaast mag je wel iedere dag een kopje bouillon drinken als je je toch wat flauw voelt.
  • Drink voldoende. Dat wil zeggen 1,5-2 liter water per dag. Raak je een beetje uitgekeken op die saaie smaak van water? Natuurlijk kun je er ook iets aan toevoegen waardoor het een stuk lekkerder wordt zoals komkommer, munt etc.
  • Eet veel (vochtafdrijvende) groentes. Dit kunnen alle groentes zijn, maar in het bijzonder: bleekselderij, tomaat, komkommer, venkel en asperges.
  • Neem een wisseldouche. Dit wil zeggen dat je koud en warm water afwisselt. Dit stimuleert de doorbloeding.
  • Beweeg voldoende. Dit stimuleert tevens de doorbloeding en ook je spieren waardoor overtollig vocht afgevoerd kan worden.
  • Leg je benen omhoog. Dit helpt om het overtollige vocht af te drijven, omdat het op deze manier beter kan wegstromen. Leg bijvoorbeeld een kussen onder je benen op bed op of de bank.
  • Zorg ervoor dat je een gezond gewicht krijgt. Hulp nodig? Je kunt altijd eens contact met mij opnemen voor een vrijblijvend en gratis intakegesprek.

 

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken