Vegetarisch dagmenu ‘dinsdag’
Het is vandaag de tweede dag van de nationale week zonder vlees. Met iedere dag een vegetarisch dagmenu laat ik zien dat vegetarisch eten niet saai, smakeloos of ingewikkeld hoeft te zijn. Ook niet als je aan het PowerSlimmen bent. Zelf ben ik een enorme vleesliefhebber, dus ik daag mij zelf deze week uit om een hele week geen vlees te eten. Ook heb ik een balansweek moeten inlassen. De weegschaal gaf mij dit weekend een minder positief getal. Tijd om weer even wat strenger op mijn eten te letten.
Dit dagmenu is weer geschikt vanaf fase 1 van het PowerSlim programma. Ben je niet aan het PowerSlimmen maar wil je wel mee doen met dit dagmenu. Ik geef je wat verantwoorde alternatieven.
Ontbijt
Een PowerSlim croissant met verse eiersalade. Ben je niet het PowerSlim programma aan het volgen maar wil je wel koolhydraatarm en vegetarisch eten? Pak dan in plaats van het croissantje een volkoren of koolhydraatarm brood.
Verse eiersalade:
Snijd of prak 1 gekookt ei in kleine stukjes en meng dit met 1 el roomkaas light, peper, zout en 1 tl fijn gehakte platte peterselie en 1 tl bieslook. Voor extra smaak voeg 1 stengel lente-ui in ringetjes toe.
Tussendoor
Let op: we hebben het hier dus over tussendoortjes die je kunt kiezen wanneer je je streefgewicht bereikt hebt. Wanneer je het PowerSlim programma volgt zullen onderstaande tussendoortjes te weinig eiwitten leveren of te veel koolhydraten/calorieën.
3 opties voor een koolhydraatarm tussendoortje:
- Groenten bevatten veel vezels en water en vullen daardoor je maag. Denk bijvoorbeeld aan komkommer, tomaatjes, augurken, paprika of radijsjes. Ook lekker met wat hummus, tzatziki of pesto;
- Fruit, maar combineer dit bij voorkeur met eiwitten zodat je bloedsuikerspiegel niet zo snel stijgt. Bijvoorbeeld met kwark of een handje noten;
- Bijvoorbeeld 3 stuks Babybel, 4 puntjes La vache qui rit of 5 blokjes 30+ kaas;
Lunch
Besmeer de crackers met 3 tl cottage cheese en beleg met wat kerstomaatjes (totaal 100 g). Bestrooi met wat peper en zout. Scheur een paar blaadjes basilicum in kleine stukjes en garneer de crackers hiermee. Serveer de tomaatjes die je over hebt er los bij. Ben je niet aan het PowerSlimmen? Dit recept kan prima op volkoren crackers, bijvoorbeeld van het merk Wasa.
Diner
Ingrediënten:
¾ tl (PowerSlim) kruidenbouillon
1 el verse geitenkaas
80 g bloemkoolrijst (eventueel met behulp van een rasp of keukenmachine)
Klein handje rucola
Handje champignons in kwarten
¼ rode ui, gesnipperd
½ teentje knoflook, fijngehakt
½ el olijfolie
1 tl citroenrasp
1 el peterselie, fijngehakt
Peper en zout
Bereidingswijze:
Verhit de olie in een pan en fruit de ui en de knoflook circa 2 minuten. Voeg de champignons toe en bak deze 3-4 minuten en breng op smaak met wat peper. Doe vervolgens de bloemkoolrijst erbij en bak deze kort mee. Breng 100 ml water aan de kook en voeg hier de kruidenbouillon aan toe. Voeg nu beetje bij beetje de bouillon toe aan de bloemkoolrijst en roer ondertussen goed door. Ga net zo lang door tot de bloemkoolrijst beetgaar en lekker smeuïg is. Voeg dan de geitenkaas en de rasp van de citroen toe en meng goed door elkaar. Breng eventueel nog extra op smaak met zout en peper en garneer met de rucola en verse peterselie. Let op: dit is een bijgerecht.
Vanaf fase 2B kun je er nog wat gehakte hazelnoten of amandelen aan toevoegen.
Let op: Ben je aan het PowerSlimmen. Eet dit gerecht dan als een bijgerecht en vul het voor de eiwitten aan met een PowerSlim product. Voeg bijvoorbeeld de cream onion snack toe als lekkere crunchy bite.
Ben je niet aan het PowerSlimnmen. Gebruik in plaats van 1 tl verse geitenkaas 90 – 100 g verse geitenkaas.