Onze tips tegen uitstelgedrag!

‘De knop is om!’ Een vaak gehoorde zin in mijn praktijk wanneer iemand nieuws de deur binnen stapt. Ze voelen zich gemotiveerd en zijn vastberaden om nu eindelijk hun doel te mogen behalen. Toch is het omzetten van die knop voor sommige heel lastig. Veel mensen hebben namelijk last van uitstelgedrag. Je wilt beginnen met gezond eten en afvallen, maar er is steeds wel iets waardoor je het even uitstelt.

Wat is uitstelgedrag precies?

Uitstelgedrag blijkt te maken te hebben met het reguleren van emoties. Je stelt dingen uit die je zou willen of moeten doen, waarbij je weet dat zulke dingen zouden kunnen leiden tot ongewenste moeilijkheden of zelfs meer stress. Het treedt vaak op als je aan iets wilt beginnen dat je huidige situatie minder comfortabel maakt. En zo is dat dus ook met afvallen en gezonder eten. Je gaat van iets comfortabels en bekends naar iets onbekends. Iets dat in het begin even wennen is. Je brein gaat dan gedachten en redenen bedenken waarom het geen goed moment is om te beginnen.

Het probleem hierbij is, is dat je blijft herhalen. Er is namelijk altijd wel een reden te bedenken om nu niet te starten met een gezonde levensstijl. Dus hierbij geef ik mijn tips om het uitstelgedrag tegen te gaan.

Tip 1: Het toelaten van je emoties

Je hebt dus net kunnen lezen dat we dingen uitstellen om vervelende emoties te vermijden. Om uitstelgedrag tegen te gaan moet je leren om je emoties toe te laten. Uit onderzoek blijkt dat het oproepen van positieve emoties ook uitstelgedrag tegen kan gaan. Dus zet tegenover de moeilijke keuze een positief gevoel. Wat voor gevoel krijg je als je niet naar de kast loopt voor een zak chips. Of wat voor gevoel krijg je als je een dag wel gezond gegeten hebt.

Tip 2: je moet niets, je wilt het zelf

Voor ons brein is het heel bepalend of we het gevoel hebben dat we iets moeten, of dat we er zelf voor kiezen. Daarom is het belangrijk om bij je zelf na te gaan of dit écht iets is wat jij wilt. Niemand verplicht je om gezond te eten en af te vallen. Jij moet het willen en de keus is aan jou. Als je merkt dat je het steeds uitstelt, kun je bij jezelf de vraag stellen: ‘wil ik dit wel echt en vind ik het belangrijk genoeg?’

Tip 3: Focus je op het heden

We hebben vaak de neiging om te ver in de toekomst na te denken, maar dit kan je start ook ontmoedigen. Focus op het moment nu. Waarom wil je nu gezond eten en afvallen. Denk dít is het moment, want er is nooit het juiste moment. Denk niet na over de toekomst en het verleden, maar focus uitsluitend op dit moment.

 

Dus ben jij klaar met uitstellen en wil jij aan de slag met jouw gezond eetpatroon?

Bel of mail voor een vrijblijvend en gratis intake-gesprek

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken