Mijn 8 tips om gezonder te gaan eten in 2020

De eerste dagen van januari zijn al achter de rug. Ik merk echt dat er veel mensen zijn die het voornemen hebben om gezonder te gaan leven en vooral eten dit jaar. Het kan lastig zijn om je ongezonde gewoontes in een keer de laan uit te sturen. Gezonder eten is voor iedereen weggelegd, maar het komt niet vanzelf. In deze blog wat tips om het makkelijker te maken.

  1. Zorg voor voldoende variatie

Een gevarieerd voedingsprogramma is zeer belangrijk. Niet alle voedingsmiddelen bevatten namelijk dezelfde voedingsstoffen en door gevarieerd te eten krijg je van alles wat binnen. Laat je inspireren door bijvoorbeeld een groentekalender, deze geeft aan welke seizoen producten in een bepaalde periode geoogst worden en die het best voor jouw lichaam zijn. Daarnaast zijn die producten vaak ook nog eens stukken goedkoper dan in een andere periode.

  1. Kook vaker zelf

Hoewel uit eten gaan hartstikke gezellig is, weet je nooit precies wat op je bordje komt. Je kunt een gezonde salade bestellen maar als deze versierd is met klodders koolhydraatrijke dressings, schiet het niet op. Als je thuis je eten bereidt kun je ook écht gaan voor die gezonde salade zonder suikerrijke toevoegingen. Uiteraard hoef je al die etentjes buiten de deur niet te ontzien, maar maak hier geen sport van.

  1. Zorg voor voldoende regelmaat

In mijn praktijk leer ik mijn cliënten om de 2 á 2,5 uur een eiwitrijke maaltijd te nemen. Zo verdeel je de eiwitten mooi over de dag en hou je je verbranding gaande. Daarnaast zorg je er met eiwitrijke voeding voor dat je niet te hoge pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel krijgt. Op deze manier voorkom je dat je hele erge trek krijgt. En hele erge trek leidt meestal tot alles eten wat nou juist niet gezond voor je is.

  1. Eet meer groente

Groente hoeft niet alleen een rol bij het avondeten te hebben. Vanaf de eerste fase van het PowerSlim programma leer ik mijn cliënten ook al om bij de lunch minimaal 100 tot 200 gram groente te eten. Zo kom je makkelijker aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Maak bijvoorbeeld eens een rijke soep met groenten of een smoothie.

  1. Drink meer water

Vroeger dronk ik vaak ontzettend veel frisdrank. Had ik dorst dan pakte ik meteen een fles cola uit de koelkast. Tegenwoordig drink ik veel liever water als in (gekoeld) kraanwater, spa rood of thee. Door frisdranken en vruchtensappen uit je voedingspatroon te weren, heb je al een eerste stap gezet naar een gezonder eetpatroon. Daarnaast zorgt water drinken voor een verzadigend gevoel. Je moet er even aan wennen om te stoppen met het drinken van frisdrank (want verslavende suikers), maar het is een kleine verandering met een groot impact.

  1. Eet dingen waar je lichaam iets aan heeft

Nu de feestdagen achter de rug zijn en we van alle lekkernijen hebben kunnen genieten is het belangrijk om weer regelmaat te pakken, ook in je eetpatroon. Een nieuwe gezonde start, waar jij je energiek voelt is ook erg lekker! Probeer gezond voedingsmiddelen te nemen. Snelle snacks, zoete tussendoortjes, wit brood, pasta. Het is allemaal lekker, maar helaas is het geen voedzame maaltijd. Het zijn lege koolhydraten. Je eet wel, maar het vult niet. Het betekent dat je het ook gemakkelijk weg kunt eten, waardoor je snel teveel eet. Ondanks dat het niet vult, zijn het wel calorieën en een teveel zal je lichaam het opslaan als vet. Probeer eens koolhydraatarm en eiwitrijk te eten. Je bloedsuiker spiegel zal hierdoor stabieler worden, wanneer je dit ook regelmatig eet, en door het hoge eiwitgehalte voel je je ook langer verzadigd. Hulp bij een koolhydraatarm eetpatroon? Lees hier hoe ik je kan helpen.

  1. Zorg voor voldoende slaap

Let op dat je voldoende slaapt, want een gebrek aan rust zorgt dat je meer wil gaan eten!

  1. Wees niet te streng!

Ik wil afsluiten met deze laatste tip van mij. Wees niet te streng voor jezelf. Ik hoor het vaak genoeg dat mensen ineens in januari streng en eenzijdig gaan diëten. Dit is niet alleen een aanslag op je humeur maar ook op je lichaam. Vind een eetpatroon dat bij jou past en wat jij ook kan volhouden. Dat is namelijk het allerbelangrijkst en de sleutel van balans. Wordt niet boos op jezelf wanneer het even niet lukt. Het weer oppakken kan altijd en iedere dag.
En lukt dit je niet alleen? Vraag dan om een stok achter de deur. Ik help je er graag bij!

 

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken