Met groene thee afvallen! Feit of fabel?

Iedere dag geniet ik wel van een kopje thee en ook iedere dag kies ik hetzelfde smaakje, namelijk groene thee. Aan groene thee worden veel gezondheidsvoordelen toegeschreven, maar zijn die wel terecht? Dus onder het genot van een kopje groene thee besluit ik jullie het antwoord te geven. Ik dook me in wetenschappelijke publicaties over groene thee die te vinden zijn op het internet en ja hoor (!!) ik kwam een aantal zeer positieve berichten over groene thee tegen.

Een kopje groene gezondheid

Groene thee ondergaat geen gistingsproces (fermentatie) waardoor alle natuurlijke stoffen behouden blijven, zo is groene thee rijk aan o.a. vitamines, cafeïne, theaflavines en catechines: polyfenolen die een antioxidatieve werking hebben. Vooral catechines is interessant, deze hebben naast de antioxidatieve werking ook nog andere functies. Zo spelen ze een rol bij het vetmetabolisme waarbij de dikte van het bloed wordt verminderd, blokkeren ze de vorming van een aantal carcinogenen (kankerverwekkende stoffen) en hebben ze de mogelijkheid om radioactieve straling te absorberen. Daarnaast remmen ze de groei van een aantal bacteriën en virussen, doden ze bacteriën die tandbederf veroorzaken en hebben ze een zuiverende werking op de huid.

Het zit dus in het kort gezegd boordevol goede en natuurlijke stoffen die voordelig zijn voor je gezondheid. Maar voornamelijk het feit dat groene thee een rol speelt bij het vetmetabolisme en dus bijdraagt aan een verhoogde vetverbranding.

Groene thee verhoogd je vetverbranding

Groene thee verhoogd dus je vetverbranding gedurende de dag, dus ook als je op de bank zit of in bed ligt. Je kunt afvallen door minder energie binnen te krijgen of door meer energie kwijt te raken. Doordat groene thee meer energie verbrand en tegelijkertijd dus de afvalstoffen in je lichaam vermindert helpt het dus bij het afvallen.

Tevens kan groene thee de bloedsuikerspiegel reguleren. Doordat er een verminderde afgifte van insuline is zal het lichaam geneigd zijn om minder snel vet op te slaan. Insuline zorgt namelijk voor vetopslag.

Zie groene thee niet als de oplossing maar als een hulp tijdens het afvallen. Om af te vallen is meer nodig dan alleen maar groene thee  drinken. Het is niet een kwestie van een drankje, poeder of pilletje maar van een leefstijlverandering. Groene thee kan hierin bijdragen maar niet oplossen.

Hoe zet je het perfecte kopje groene thee

Meestal hang je het theezakje direct in het gekookte water. Voor groene thee moeten we het water even laten afkoelen tot 80 graden en dan de thee minimaal 2 minuten en maximaal 5 minuten laten trekken. De natuurlijke en werkzame ingrediënten van een kop groene thee gaan verloren wanneer de thee getrokken wordt in te heet water. Gezien de goede eigenschappen van groene thee is extra aandacht aan een kopje van dit groene ‘wonder’ wel op zijn plaats.

 

Bron:

  1. Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans

 

 

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken