Ligt jouw ideale gewicht vast in je DNA?
In mijn praktijk zie ik vaak dat mensen een bepaald gewicht willen behalen. Dat ene gewenste cijfer op de weegschaal. Maar is dit wel realistisch en streef je niet een verkeerd doel na? Volgens de ‘Set Point theorie’ is je ideale gewicht vastgelegd in je DNA.
Wat is de Set Point Theorie?
Allereerst is het belangrijk om te weten dat jouw gewicht bepaalt wordt door je genen, omgeving (voeding + beweging) en epigenetische effecten (hormonen). De Set Point theorie houdt in dat het gewichtsbereik vooraf bepaalt is. Iedereen heeft een optimaal gewicht waarop het lichaam in de beste fysieke conditie verkeert. Met andere woorden het is je gewicht waar jouw lichaam zich goed bij voelt, past bij je lichaamsbouw en je genetische aanleg. Jouw lichaam probeert dus je gewicht min of meer constant te houden. Het ligt niet helemaal vast op één punt, er zit een marge in van een paar kilogram naar boven en naar beneden. Maar dat kan dus een totaal ander gewicht zijn wat jij misschien in je hoofd hebt of wat je streefgewicht is. Volgens de Set Point theorie zal je lichaam altijd je ideale gewicht willen nastreven en zich dus ook aanpassen om dit gewicht te bereiken. Je kunt dus met afvallen ervaren dat jij op een bepaald gewicht blijft hangen, terwijl jij je wel strikt aan jouw programma, levensstijl of dieet houdt.
Wat ervaar je als je onder je ideale gewicht zit?
Wanneer je gewicht veel lager wordt dan jouw Set Point, a.k.a. je ideale gewicht, zal je lichaam er alles aan doen om dit te herstellen. Je eetlust neemt toe en je krijgt meer zin in suiker en vetrijke voedingsmiddelen. Daarom werkt bijvoorbeeld een crash dieet ook nooit op de lange termijn. Wanneer je als gevolg van een (crash)dieet veel bent afgevallen in korte tijd raakt het lichaam ontregeld en zal het proberen terug te keren naar het oude set point gewicht.
Wat ervaar je als je boven je ideale gewicht zit?
Er veel heel veel mensen die al langere tijd boven hun ideale (Set Point) gewicht zitten, waardoor ze niet lekker in hun vel zitten. Hun lichaam is al langere tijd uit balans. Hierdoor zijn ze hun basisgewicht helemaal kwijt. Het lichaam is ontregeld. Het kan zelfs zo zijn dat het lichaam een Set Point gewicht heeft ingesteld dat helemaal niet gezond is.
Kun je je Set Point gewicht veranderen?
Het is dus niet een kwestie is van een crashdieet of 2 weken fanatiek sporten. Het behelst een aanzienlijke verandering van leefstijl en van mentaliteit. Je zult structurele en blijvende veranderingen moeten doorvoeren in je eetpatroon. Gezond eten, ruim voldoende bewegen, stressbeheer en voldoende slaap en dat minimaal 6 tot 12 maanden volhouden. Het gaat hier werkelijk om een lijfstijlverandering. Je laat het lichaam hiermee zien dat de Set Point zich kan aanpassen omdat het reeds geruime tijd op dat andere/lagere niveau functioneert.
Het eten van vezelrijk en proteïnerijk voedsel in het bijzonder blijkt te helpen, evenals krachttraining (hoe meer spieren, hoe makkelijker het is om slanker te worden en te blijven).
De meeste vrouwen weten, als ze objectief kijken, eigenlijk best wel welk streefgewicht het beste bij hen past. Dit is vaak het gewicht waar je heel moeilijk onder komt en waar je vaak op blijft hangen tijdens het afvallen. Sommige vrouwen herkennen hun set point gewicht ook aan het feit dat ze jaren dit gewicht gewogen hebben. Let wel op dit moet bijvoorbeeld geen 20 jaar geleden zijn. Je stofwisseling wordt met de jaren wel trager.
Laat eens een lichaamssamenstelling meting doen. Het is een van de meest nauwkeurige manieren om te kijken hoe je gezondheid ervoor staat en om te kijken of we je kunnen helpen terug naar jouw set point gewicht!
Maak een afspraak voor een lichaamssamenstelling meting
Vul onderstaand formulier in voor een gratis en vrijblijvend Intakegesprek