Last van een opgeblazen gevoel? Zo kom je er vanaf!

We kennen het allemaal wel, je hebt lekker gegeten en het liefst wil je aan tafel al je knoopje van je broek open doen. Je zit vol, je maag voelt vervelend aan en je hebt een opgeblazen gevoel dat in de weg zit. Een flinke 10% tot 25% van de gezonde bevolking wordt hier wel eens mee geconfronteerd. Ik leg je uit hoe dit zit en natuurlijk heb ik ook wat tips voor je!

Er zijn verschillende oorzaken die een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken. Meestal ontstaat een opgeblazen gevoel vlak na een maaltijd of juist naar het einde van de dag toe.

Een aantal makkelijk te verklaren oorzaken die een opgeblazen gevoel kunnen geven zijn:

  • Te veel of te snel eten
  • Voedselallergie
  • Menstruatie
  • Stress
  • Medicijnen

Maar er kunnen ook een aantal oorzaken zijn waar je nog niet eerder aan had gedacht:

Lymfesysteem

Ons lymfesysteem is een heel goed systeem, want ze verwijderen afvalstoffen uit ons lichaam. Het kan zijn dat dit systeem wat verstopt raakt. Zuivel, gluten, eieren en soja kunnen dat veroorzaken. Als je wat meer groenten, fruit, zaden en wat vaker glutenvrije producten eet, zul je niet alleen een minder opgeblazen gevoel hebben, maar je voelt je ook energieker en mega gezond. Hierdoor geef je je lymfesysteem weer een boost om zichzelf schoon te reinigen en je geeft je lymfesysteem weer power om door te gaan met de afvalstoffen te verwijderen.

Pas op met frisdranken en kauwgom

Extra gas in drinken zorgt alleen maar voor meer gas, let daarom op met bruisende dranken zoals frisdrank. Kauwgom zorgt er voor dat je extra lucht inslikt. Bovendien geeft de kauwbeweging het signaal aan je hersenen dat er eten is aantocht is. Je lichaam treedt in werking maar het eten komt er niet, waardoor een opgeblazen maar lege maag achterblijft.

Pas op met melk, zuiveldranken, desserts

Deze bevatten namelijk allemaal lactose of melksuiker. Ze worden afgebroken in het lichaam door het enzym lactase. Naarmate de leeftijd stijgt, neemt de productie van lactase af. Het is dus niet altijd even makkelijk om lactose af te breken.

Pas op met Rauwkost en fructanen

Deze bevatten vaak veel en harde voedingsvezels. Vezels kunnen niet door de dunne darm worden opgenomen waardoor sommige gaan fermenteren. En rara… er is opnieuw gas. Kies dus ter afwisseling voor gekookte, gestoomde of gegrilde groenten. Fructanen zijn bepaalde chemische verbindingen die aanwezig zijn in bijvoorbeeld knoflook, ui, prei, asperges, cichorei etc. Deze voedingsmiddelen stimuleren de gasvorming juist, en laat dit nu net zijn wat we absoluut niet willen. Let dan ook op voor gasvormende bommetjes in je menu, je wil dit mijnenveld vermijden.

Tips tegen een opgeblazen gevoel

Allereerst zorg in de toekomst ervoor dat je regelmatig op de dag kleine maaltijden eet op vaste tijdstippen. Zorg dat je de tijd neemt voor je maaltijd. Eet rustig, zittend en kauw het eten goed. Dit zorgt ervoor dat je niet te snel eet en dus te veel lucht naar binnen slinkt. Is het te laat en heb je al een opgeblazen gevoel? Ga dan bewegen! Loop na het eten een blokje om, pak de fiets of ga even intensief het huis poetsen 😉. Beweging stimuleert niet alleen de maag- en darmperistaltiek maar zorgt ook voor ontspanning. Ook helpt een goed glas gemberthee tegen een opgeblazen gevoel. Gember bevat bepaalde stoffen (ginerol) dat ervoor zorgt dat de maag zich ontspant.  Een kleine opmerking: wanneer je aan het PowerSlimmen bent en je zit in Fase 1 of 2A gebruik dan maximaal 1 cm gember per dag. Gember bevat namelijk 11.5 g koolhydraten per 100 gram en dat is te hoog.

 

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken