Koolhydraatarm eten in Valencia. Makkelijk of toch niet?
Misschien is het je ontgaan, maar afgelopen week was ik samen met mijn dochter Cynthia in Valencia. Team Ki-low Roermond ging op onderzoek uit of je wel koolhydraatarm kan eten in het land van de tapas, paella, tortilla’s en patatas bravas. Nu noem ik natuurlijk allemaal koolhydraatrijk voedsel op. Maar Spanje is ook een land van wat rauwe ham, vis en zeevruchten. Dit zijn dan wel weer voedingsmiddelen die perfect passen in een koolhydraatarme levensstijl. De meeste tapas bevatten weinig tot geen koolhydraten. Net als de bekende en o zo heerlijke gazpacho (koude soep). Later deze week zal ik jullie een heerlijk recept delen.
Wist je trouwens dat Spanje het land is van de verse producten. In de supermarkten zie je dat alles vers voorradig is en ook zie je vele speciaalzaken waar je bijvoorbeeld verse rauwe ham kunt afhalen. Wij konden dan ook met alle plezier rondstruinen langs al die fijne marktjes en delicatessenwinkels. Ola supermercado! De beste versproducten, maar ook typisch Valenciaanse producten kun je in de Mercado Central vinden, een enorme prachtige foodhall. Gelukkig is de buitenkant van deze hal ook al een hotspot met haar blauwe en gele keramieken tegels, want hij was helaas dicht op het moment dat we hem wilde bezoeken.
Spaans Desayuno
Desayno betekent ontbijt in het Spaans. De eerste dag besloten wij de omgeving te verkennen en in een restaurantje te genieten van een Spaans desayuno. We kwamen uit bij Federal Valencia. Dit café nodigde ons direct uit om plaats te nemen. Ze hadden namelijk de grote ramen wagenwijd open staan, en daarin zitjes gemaakt. Er stonden verschillende gezonde gerechtjes op de kaart, waaronder een avocado toast met een gepocheerd ei (onze favoriet), een bowl met vanilleyoghurt, fruit en granola maar ook diverse ontbijtopties met ei.
Wist je dat de Spanjaarden eigenlijk helemaal niet zulke uitgebreide ontbijters zijn? Ze beginnen de dag vaak met een kop koffie of thee met daarbij een stuk geroosterd brood wat men besmeert met wat olijfolie en tomaat. Een croissant of zoete koek kunnen ook deel maken van een ontbijt. Als je aan het afvallen bent, kun je dit beter achterwegen laten.
La comida
In Spanje is de lunch nog altijd de belangrijkste maaltijd. De Spanjaarden besteden dan ook veel aandacht hieraan. Velen eten op dit moment warm en zo kwamen we in Valencia ook vaak warme lunches tegen op de kaart. De lunch bevat altijd een royale salade die besprenkeld wordt met flink wat olijfolie, zout en azijn, dit is vaak een bijgerecht. Als voorgerecht wordt er vaak een groenteschotel gemaakt. Als hoofdgerecht eten ze vaak vis en vlees met ofwel één aardappel of rijst. Als nagerechtje nemen ze wat yoghurt, ijs of fruit. Er is yoghurt te koop zonder suiker en met 1% vet.
Tussendoortjes
Wij konden het niet geloven, maar na de uitgebreide lunch nemen de Spanjaarden rond 5 uur nog een tussendoortje. Dit komt natuurlijk doordat ze hun avondeten veel later eten dan dat wij gewend zijn. Als tussendoortje nemen de Spanjaarden vaak een tapa. Wij kwamen tot de ontdekking uit dat je op vele plekken en diverse tapastentjes verschillende ‘pintos’ kunt bestellen. Dit zijn kleine Spaanse hapjes op een broodje geprikt. Niet koolhydraatarm maar wel erg lekker. Maar als je gezond wilt doen kun je ook goed een stuk vers fruit of wat noten nemen als tussendoortje. Dat gebeurt ook vaak.
Cena
Ons favoriete eetmoment van de dag was toch de avondmaaltijd (in het Spaans Cena genoemd). Er zijn zoveel leuke en lekkere restaurantjes te vinden in Valencia en het is ook ontzettend gezellig overal. Iedereen eet rond 9/10 uur lekker buiten op een terrasje met wat live muziek, heerlijk! Omdat de Spanjaarden zo laat hun avondmaaltijd eten wordt er vaak een lichte maaltijd gekozen of slechts wat kleine tapas. Dit is beter voor de spijsvertering.
Conslusie
In Spanje kent men minder broodmaaltijden zoals in Nederland. Doordat ze daar veel meer verse groenten en fruit eten nuttigen ze minder koolhydraten. Bij de typische Spaanse winkeltjes vallen de kledingmaten nog altijd kleiner uit dan de gemiddelde Europese maten (ja ook deze winkels hebben we uitgebreid bezocht). Toch zien we dat ook in Spanje veel mensen dikker worden. Dit heeft vooral te maken met de veranderde levensgewoonten van de Spanjaarden. Vele jongeren maar ook ouderen zijn meer bier gaan drinken en ook veel meer zoetigheden dan voorheen. Toch zien we dat doordat ze vele verse producten nemen, zoals vis, groenten en fruit hun eetpatroon vaak gezonder is dan Nederlandse eetpatronen. En dat koolhydraatarm eten in Spanje zeker kan ?