Is verse gemberthee gezond?

Het drinken van verse gemberthee is erg hip. Waar we voorheen nog thee uit zakjes dronken wordt nu massaal de gemberwortel aan ons stomende water toegevoegd. Op diverse blogs wemelt het van gezondheidsclaims. De wortel zou ontstekingsremmend werken, het afweersysteem een boost geven en helpen bij afvallen. Alsof dat nog niet genoeg is, zou het effectief zijn tegen alzheimer en het risico op darmkanker verkleinen. Tijd om op onderzoek te gaan of we dit als waarheid kunnen aannemen.

Wat is gember eigenlijk?

Gember is een in de keuken gebruikte specerij met een vrij sterke, maar voor de liefhebbers aangename smaak. Je moet er van houden of niet. Gember wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant. Het is een van de meest geconsumeerde specerijen ter wereld en ook in ons kikkerlandje staat dit al eeuwen lang op het menu.

Hoe zit het met de gezondheidsvoordelen?

De gemberwortel bevat interessante stoffen waar afgelopen jaren veel onderzoek naar gedaan is. Het bevat veel vitamines, voornamelijk vitamine b1, b2, b6 en vitamine C komen in gember voor. Daarnaast is het ook een mineralenbom. Gember bevat natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Naast vitamines en mineralen bevat gember ook antioxidanten.
Wel eens gehoord van Ginerol, Shogaol en Zingiberene?

Ginerol is de reden dat gember zo’n sterke en soms zelfs scherpe, pittige smaak heeft. Ginerol stimuleert de leverfunctie en staat tevens bekend om misselijkheid en braken te verminderen. Het wordt daarom ook vaak door een arts voorgeschreven bij zwangerschapsmisselijkheid. Shogoal heeft een pijnstillende en ontstekingsremmende werking, wat dus zeer goed kan helpen bij gewrichtspijn of migraine. Zingiberene bevindt zich in de wortelstok van gember en is daar maar in minimale hoeveelheid aanwezig. Deze stof zorgt ook voor de frisse geur die gember afgeeft. Tevens is dit de krachtigste bron van eiwitsplitsend en eiwit verterend enzym in de natuur.

Klinkt een beetje als abracadabra; maar wat dat betekent is dat het ondersteunend en verbeterend werkt voor onze spijsvertering en onze weerstand verhoogt. Gember bevordert dus de spijsvertering en helpt goed tegen een griepje of verkoudheid.

Maar als we kijken naar de grote gezondheidsclaims zoals de relatie van gember op alzheimer of darmkanker zijn deze beweringen vaak op zijn minst voorbarig en niet onderbouwd. Onderzoekers van de Universiteit van Seoul vergeleken onlangs 109 studies die keken naar diverse gezondheidseffecten van gember bij proefpersonen. Ze kwamen veel positieve resultaten tegen, maar concludeerden ook dat 60 procent van de studies niet voldeed aan de kwaliteitseisen voor onbevooroordeeld wetenschappelijk onderzoek. Consistent waren de resultaten ook lang niet altijd. Zo vond één studie dat gember net zo effectief is in het verminderen van symptomen van reuma als ibuprofen, terwijl een tweede studie geen effect rapporteerde.

Gemberthee en afvallen?

Een wondermiddel dat is gember dus niet, maar het past zeker in een gezond dieet. Studies wijzen uit dat het innemen van gember ervoor kan zorgen dat de bloedsuikerspiegel in balans blijft.Toch is gember heel beperkt toegestaan in de eerste fase van PowerSlim. Dit komt doordat gember per 100 gram zo’n 11,5 gram koolhydraten bevat. Je mag daarom in de eerste fase van het PowerSlim programma maximaal 1 cm gember per dag.

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken