Hoe vermijd je misleidende marketingtrucs in de supermarkt?

De mensen die mij kennen weten dat ik naast voedingsdeskundige ook een marketeer ben, maar alhoewel ik het een prachtig vak vind kan het ook behoorlijk misleidend zijn. Vooral in de supermarkt halen fabrikanten alles uit de kast om je te verleiden. Zo kun je het gevoel krijgen dat je een gezonde keuze maakt terwijl de werkelijkheid anders ligt.

Tijd om dus de meest voorkomende marketingtrucs aan het licht te brengen. Ik geef je tips hoe jij de misleiding kunt weerstaan.

Lees de achterkant, het etiket

Vaak zie je groot op de voorkant van de verpakking staan wat niet in het product zit. Denk bijvoorbeeld aan 30% minder vet. Dit lijkt dan een goede keuze maar het zegt natuurlijk niks over de rest van de ingrediënten die in het product zitten. Het kan dan wel minder vet bevatten, maar bijvoorbeeld veel meer koolhydraten of suikers hebben. Fabrikanten mogen deze voedingsclaims maken als het product dus daadwerkelijk een X% minder vet, suiker óf calorieën bevatten. Let er dus wel altijd op dat als een van die factoren omlaag gaat de rest net zo makkelijk omhoog kan gaan.

Benadrukken van positieve eigenschappen

Een ander trucje wat ook veel voorkomt is dat fabrikanten graag de positieve eigenschappen van een product benadrukken maar dat eigenlijk vanzelfsprekend is. Bijvoorbeeld de claim eiwitrijk op kwark. Dit geeft je een indruk dat het product gezond is maar kan verzwijgen wat er nog meer aan het product is toegevoegd. Dit is vaak met bijvoorbeeld kwark met smaakjes. Kwark is al eiwitrijk maar kan dus suikers aan worden toegevoegd.

Let op lokingrediënten

Vaak wordt door fabrikanten ook een bepaald ingrediënt groot uitgelicht op de verpakking, terwijl er maar een klein percentage van dit ingrediënt daadwerkelijk in het product verwerkt zit. Bij veel kinderproducten wordt bijvoorbeeld groente als lokingrediënt gebruikt. Zo kocht ik bijvoorbeeld laatst Organic stick carrot. Groot worden er wortels op de voorkant afgebeeld. Geeft een gezond imago niet waar? Maar daadwerkelijk zit er maar 14% wortelpoeder in. Lokingrediënten komt erg vaak voor, zo wordt ook de term volkoren vaak verkeerd gebruikt.

Let op de portiegrootte

Wettelijk gezien moeten fabrikanten de voedingswaarde per 100 gram vermelden maar vaak kiezen ze er voor om de voedingswaarde per 100 gram te melden maar ook per portie. Kijk goed naar wat de portie grootte dan daadwerkelijk is. Zo kan bijvoorbeeld de meeneem verpakking bestaan uit 3 koekjes terwijl de portiegrootte op 1 koekje is gebaseerd. Het beste is om producten te vergelijken met elkaar en dan op basis van 100 g.

 

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken