Hoe maak jij ruimte voor je eigen (di)eetwensen tijdens de feestdagen?

De feestdagen komen er aan en deze zijn onlosmakelijk verbonden met veel en lekker eten. Nu heb je net een goede start gemaakt met afvallen en komt de periode eraan met vele sociale gelegenheden. Ik merk dat veel cliënten het verantwoorden van zijn/haar keuze moeilijk vinden naar anderen toe.

“waarom eet je dit niet? Jij laat je ook van alles wijsmaken”
“Oh, je weet niet wat je mist. Dit is zo lekker”
“Je moet echt niet meer afvallen? Geniet je nog wel van eten?”
“Zo ongezond is dit toch niet, je kan best wel wat pakken”

Dit zijn enkele voorbeelden die mijn cliënten vaak te horen krijgen. Dat is ook niet gek. Want als iemand dichtbij je staat ineens een andere keuze maakt, confronteert dat mensen op hun eigen gedrag. En voornamelijk in een periode van kerst en oud & nieuw hebben we veel mensen om ons heen. Zo krijg je snel te maken met opmerkingen en verbaasde familieleden. Als je daar niet op voorbereid bent, is de kans groter dat je je laat verleiden om toch iets te eten wat je eigenlijk niet wilt. Nee zeggen is best lastig dan.

Hoe ga je hier mee om? 3 tips!

  1. Blijf staan achter jouw besluit.

    Ga bij jezelf nog eens goed na waarom je deze keuze hebt gemaakt. Doe wat voor jou goed voelt en niet voor een ander. Makkelijk om geen scheve gezichten hierin te krijgen is door aan te geven dat het voor jouw goed voelt en het een persoonlijke keuze is. In de meeste gevallen zal niemand er verder op in gaan als iets voor jou goed voelt. Je kan helaas niet iedereen tevreden stellen.

  2. Maak een verschil tussen een voornemen en een besluit

Een voornemen klinkt als het zou fijn zijn maar… Een besluit is duidelijk wat anders. Een besluit voelt stevig en heel duidelijk. Een voornemen zou bijvoorbeeld zijn: “Tijdens kerst zou ik best wat minder koolhydraten mogen eten”. Een besluit is “Ik ga tijdens de kerstdagen geen toetje nemen”.  Maak hierin een verschil en het is voor jou duidelijk waar jij je prioriteit bij neerlegt die avond.

  1. Eet je samen met familie/vrienden? Neem iets mee!

Hebben jullie een familie of vrienden ontbijt/brunch of diner spreek dan af dat iedereen een gerecht meeneemt, zodat je mee kan bepalen wat erop tafel komt te staan. Makkelijk om dan zelf een verantwoorde keuze te maken en je stelt niemand teleur.

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken