Hoe gezond is jouw muesli ontbijt?

Afgelopen weekend stond ik in de Jumbo naar het schap met muesli, cruesli, cornflakes en granola te kijken. Wat een variatie aan ontbijtgranen zeg… Muesli en krokante ontbijtgranen hebben een gezonde reputatie maar is het wel de juiste keuze als je wilt afvallen?

Natuurlijk als gewichtsconsulente bekeek ik de verschillende verpakkingen. Op deze verpakkingen las ik verschillende kreten als ‘onmisbaar voor je gezondheid’ , ‘geen suiker’ , ‘brengt de stofwisseling op gang’, ‘bevat een uitzonderlijke rijkdom aan voedingsstoffen’, en zo kan ik nog even doorgaan. Kijkend naar de voedingswaarde van deze verpakkingen bleek dat de helft ervan helemaal niet zo gezond is. Gelukkig kwam ik een rapportage tegen van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Zij onderzochten 126 etiketten van 24 verschillende merken ontbijtgranen. Wat bleek, 51% van de verpakkingen voldoet niet aan de etiketteringseisen van de EU. De onduidelijke, misleidende kreten op de verpakkingen zijn hier de hoofdoorzaak van.

Dus muesli fabrikanten doen er alles aan om jou te overtuigen dat het product gezonder is dan het in werkelijkheid is. Tijdens mijn consulten schenk ik ook aandacht aan het lezen van etiketten. Maar hoe lees je dan de voedingswaarde van een muesli pak?

  1. Probeer jij op je figuur te letten? Kies dan voor muesli met zo min mogelijk calorieën. Richtlijn onder de 400 calorieën per 100 g. Houd per portie de hoeveelheid van 3 eetlepels aan, dit is ongeveer 30 tot 45 gram.
  1. Zoals al vaker aangegeven is het ook belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid koolhydraten, want hoe meer koolhydraten (en met name suikers) des te harder jouw bloedsuikerspiegel piekt en des te harder deze vervolgens weer keldert, en jij dus weer honger krijgt. Zie 100 g als 100 %. Kijk vervolgens naar de koolhydraten en suikers en lees deze getallen af als percentages. Dus wanneer er dan 60 g koolhydraten in zit waarvan 25 g suiker, dan kun je stellen dat 25 % van jouw pak muesli uit suiker bestaat. Neem dus een variant met zo weinig mogelijk koolhydraten en helemaal weinig suikers. Richtlijn: blijf onder de 60 g koolhydraten en 20 g suiker per 100 g.
  2. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken hoe hoog het vezelgehalte is. Vezels zijn belangrijk voor je gezondheid, zorgen voor een goede stoelgang en zorgen ook voor dat het negatieve effect van suikers een beetje teniet wordt gedaan. Hoe meer vezels des te langzamer jouw bloedsuikerspiegel stijgt en des te langer jij verzadigt blijft. Richtlijn is om minimaal 6 g vezels per 100 g muesli te nemen.

Dus laat je niet verleiden door verpakkingen met mooie gezondheisuitspraken, volg bovenstaande richtlijnen voor een gezond muesli ontbijt. Zo kun je zelf ieder pak ‘gezonde’ muesli ontrafelen.
Wil je echt wat kilo’s verliezen dan raad ik de PowerSlim muesli zeker aan. Het is een geliefd ontbijt van mij en met pure chocolade en kokosvlokjes. Deze bevat maar 2,8 gram koolhydraten, 82 calorieën, 2,5 g vet en 8,4 gram eiwit per portie van 20 gram. Zie mijn ontbijt op de foto hieronder:

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken