Hoe gezond is de banaan nu eigenlijk?

Vandaag ga ik het in mijn column eens hebben over bananen. Deze gele rakkers staan vaak negatief in het daglicht omdat ze slecht zouden zijn voor de lijn en erg calorierijk. Toch eten wij jaarlijks in Nederland ruim 720 miljoen bananen. En nog een leuk weetje; de banaan is na rijst, graan en mais het meest gegeten voedsel ter wereld. Maar zijn bananen werkelijk zo slecht voor je?

Bananen hebben veel meer positieve kanten dan negatieve. De belangrijkste wil ik graag met je delen:

Bananen helpen je bloeddruk verlagen

Bananen zijn een goede bron van kalium en magnesium. In één banaan zit al gauw 467 mg kalium, dat is ongeveer 16% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Daarnaast is er zelfs duidelijk wetenschappelijk bewijs dat kalium het risico op een beroerte verkleint. Het mineraal magnesium is ook in grote mate te vinden in bananen. Namelijk zo’n 14% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Magnesium zorgt voor een goede energiestofwisseling, goede botten, spieren en zenuwen.

Plus wat dacht je van mangaan? Dit sporenelement helpt bij de vorming van bindweefsel en botten en is betrokken bij een goede werking van enzymen die betrokken zijn bij de stofwisseling. In een banaan vindt je zo’n 28% van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

Maar dat is niet het enige. Bananen zijn namelijk bommetjes van vitamine A, diverse B vitamines, C, E en K. Ze zijn bovendien goed voor maar liefst vijf van de acht B-vitaminen, die van groot belang zijn voor het zenuwstelsel.

De reden dat bananen niet op nummer 1 staan in de lijst van afslanken is doordat ze calorierijker en suikerrijker zijn. De reden is dus absoluut niet dat ze ongezonder zijn. Maar even een vergelijking; op 100 gram bevat een banaan zo’n 18.8 koolhydraten waarvan 18.3 gram fruitsuiker. Vergelijk je dat met bijvoorbeeld 100 g watermeloen, deze bevat 7.8 gram koolhydraten, waarvan 7.5 gram fruitsuiker.

In de fase gewichtsbehoud (fase 3) kun je prima een banaan eten. Ik heb zelfs een heerlijk recept om lekkere bananenpannenkoekjes te bakken:

Bananenpannenkoek

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 1 banaan, geprakt
  • 1 mespunt kaneelpoeder
  • 1 el olijfolie of boter

Bereidingswijze

Klop de eieren los met de banaan en de kaneelpoeder. Verwarm een eetlepel boter of olie in een pan. Gebruik per pannenkoekje 1 eetlepel beslag. Wacht totdat er kleine luchtbelletjes ontstaan in de pannenkoek, draai deze dan om.

Tip: Doe een paar druppeltjes pure stevia door je pannenkoekenbeslag dan heb je geen poedersuiker meer nodig.

 

Dus gaan met die banaan 🙂

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken