Hoe belangrijk is een gezond BMI voor jou?

Veel mensen geven aan af te willen slanken tot ze een gezond BMI hebben, want als het over een gezond gewicht gaat, wordt er al gauw gesproken over BMI.

Wat is BMI?

BMI staat voor Body Mass Index en is een maatstaf voor je gewicht en wordt gemeten op basis van jouw gewicht in verhouding tot je lengte. Een gezonde BMI waarde ligt tussen de 18.5 en 25.
Een BMI van 25 – 30 wordt aangemerkt als overgewicht. Overgewicht brengt een licht tot matig gezondheidsrisico met zich mee.
Zit jouw BMI waarde boven de 30 dan valt dit in de categorie obesitas. Obesitas is een ernstige mate van overgewicht, dit houdt in dat er een groot risico voor de gezondheid bestaat.
Bij een BMI van boven de 40 is er sprake van morbide obesitas. Dit is een zeer bedreigende situatie voor je gezondheid.

Op basis van deze cijfers lijkt het BMI een goede manier om te meten of je een gezond gewicht hebt. Maar is dit eigenlijk wel zo?

Het BMI lijkt een goede manier om te meten of je een gezond gewicht hebt omdat deze algemeen bekend is. Maar is dit eigenlijk wel zo?

Hoe bereken je je BMI

Op veel internetsites is een standaard tool ingebouwd waarmee je je BMI kan berekenen. De formule om zelf je BMI te berekenen luidt als volgt: gewicht ÷ lengte 2.

Voorbeeld bij een gewicht van 75 kg en een lengte van 1.70 m:
75 kg ÷ (1.70 m x 1.70 m) = BMI 26

Door de formule om te draaien kun je ook de onder- en bovengrens uitrekenen van het gewicht dat bij jouw lengte past. Dat doe je als volgt.
Om de ondergrens van een bij jouw lengte passend gewicht te bepalen ga je uit van een BMI van 18,5.

Voorbeeld bij een lengte van 1.70 m:
BMI 18,5 x (1.70 m x 1.70 m) = 53,5 kg.
Om de bovengrens van een bij jouw lengte passend gewicht te berekenen ga je uit van een BMI van 25.

Voorbeeld bij een lengte van 1.70 m
BMI 25 x (1.70 m x 1.70 m) = 72,5.

Zo zie je, dat bij een lengte van 1.70 m een gezond gewicht tussen de 53,5 – en 72,5 kg ligt.

Is de BMI een goede graadmeter voor je gezondheid?

Deze formule houdt geen rekening met jouw persoonlijke situatie. Zo heeft ieder mens een andere lichaamsbouw en samenstelling van het skelet en de spieren. Daarnaast houdt de ene persoon meer vocht vast dan de andere. Om een praktisch voorbeeld te geven: Een bodybuilder met enorm veel spiermassa heeft ook een te hoog gewicht voor zijn lengte. Spieren wegen namelijk nog meer dan vet. Een hoog BMI bij deze bodybuilder zegt in dit geval niks over zijn/haar gezondheid.

Daarnaast kan iemand met een gezond BMI ook veel buikvet hebben waardoor de vitale organen een stuk minder gezond zijn dan bij mensen met een wat hoger BMI waarbij het vet over het hele lichaam is verdeeld of rondom de benen zit. Tegenwoordig weten we dat niet al het lichaamsvet een even groot risico voor je gezondheid oplevert. Het ongezonde vet is het vet dat zich in en rondom je buik bevindt, buikvet dus. Dit buikvet doet actief mee in de bloedsomloop waardoor het je bloedvaten kan verkalken waardoor een bloedvat uiteindelijk zelfs helemaal verstopt kan raken met alle gevolgen van dien. Het vet op je heupen daarentegen doet niet mee in de bloedsomloop en levert daarom ook geen gezondheidsrisico op.

Daarom is de buikomvang een betere graadmeter dan de BMI voor het risico op overgewicht gerelateerde aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Om geen gezondheidsrisico’s te lopen, moet de buikomvang bij vrouwen onder de 88 cm zijn en bij mannen onder de 102 cm.

Wat te doen bij een te hoog BMI?

Is jouw BMI in de loop der jaren gestaag (en misschien zelfs onopgemerkt) omhoog gekropen? Eet je onregelmatig en ongezond en heb je, door jouw hectische en dynamische leven, de zorg voor jouw lijf op een laag pitje gezet? Heb je een moeilijke stoelgang, weinig energie, een slecht humeur, onvoldoende slaap en begin je last te krijgen van het feit dat jouw figuur niet meer bij jou past? Ben je er klaar voor om de knop om te zetten en hier iets aan te gaan doen? Wij gaan jou hierbij helpen. Jouw voedingspatroon is hoogstwaarschijnlijk niet in balans. Wij gaan samen met jou korte metten maken met jouw ongezonde gewoontes. Wil je weten hoe je hier op een gezonde manier samen ons aan kunt werken? Maak dan eens een vrijblijvende afspraak.

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken