Hier moet je op letten bij het kiezen van vleesvervangers!

Steeds meer mensen kiezen voor vleesvervangers en je hebt steeds meer keuze. Van groenteburgers tot vegetarische worstjes, balletjes en reepjes er zijn tal van opties tegenwoordig. Dat vleesvervangers passen in een gezond eetpatroon is bekend. Toch zijn er een aantal zaken waar je op moet letten bij het kiezen van vleesvervangers.

Maak een vegetarische keuze

Eigenlijk is de term vleesvervanger niet juist en zorgt het voor veel verwarring. Dit komt omdat er door deze term vanuit gegaan wordt dat je iets vervangt op je bord dat gelijk is aan vlees. Vleesvervangers leveren net als vlees eiwit, ijzer, fosfor, seleen en vitamine B1 en/of vitamine B12. Maar stoffen in plantaardige producten worden minder goed door het lichaam opgenomen dan wanneer ze in vlees zitten. En dat niet alleen: in veel vleesvervangers zitten te weinig van deze gezonde stoffen. Een betere term voor vleesvervangers is bijvoorbeeld ‘vegetarische keuze’.

Lees het etiket

Ook bij het kiezen van een vleesvervanger is het goed om naar het etiket te kijken. Bijvoorbeeld in een groenteburger, klinkt en ziet er gezond uit, maar zit nauwelijks eiwit in en een heleboel koolhydraten. Daarnaast moet een vleesvervanger aan een aantal eisen voldoen om een volwaardige vervanger voor vlees te zijn zoals:

In een volwaardige vleesvervanger zit:
– eiwitten (meer dan 12% van de energie)
– ijzer (meer dan 0.8 milligram per 100 gram)
– vitamine B1 (meer dan 0.06 microgram per 100 gram)
– en/of vitamine B12 (0.24 microgram per 100 gram)

Let op het zoutgehalte

Om door te gaan op het etiket lezen, is het ook belangrijk om op te letten of je niet te veel zout eet. Vele vleesvervangers zitten boven de 2 gram zout per 100 gram. Maar een gezonde vleesvervanger zit niet meer dan 1.1 g zout per 100 g. Overdrijf dus niet met te vaak voor een vleesvervanger kiezen je zit namelijk met een simpele vegaburger al op een derde van maximale dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zout. En we weten allemaal dat te veel zout niet goed voor je is.

 

 

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken