Hangry? Dit is waarom je chagrijnig wordt als je honger hebt!

We kennen allemaal de snickers reclame wel met de quote “You’re not you when you’re hungry”, waarin bozen mensen na het eten van een snicker transformeren van een chagrijnig persoon naar een vrolijk iemand. Deze reclame zette mij aan het denken. Een term die daarbij vaak gebruikt wordt is Hangry; het woord dat bestaat uit de woorden hungry en angry. Iets wat vaak voorkomt tussen de lunch en het avondeten. Je maag knort, je verlangt naar alles wat eetbaar is en je raakt snel geïrriteerd.

Zelf ben ik ook wel iemand die last kan hebben van een omslaand humeur door een knorrende maag. Maar waar komt dit nou precies vandaan? Is honger echt de oorzaak van een geïrriteerd humeur?

Je bloedsuiker spiegel daalt

Wanneer je even niet gegeten hebt of te weinig hebt gegeten merk je dit direct aan je lichaam. Je voelt je wellicht wat slap, je concentratie wordt slechter en je humeur kan direct omslaan. Dit heeft te maken met een dalende bloedsuikerspiegel. Wanneer je een tijdje niet gegeten hebt daalt je bloedsuikerspiegel en wanneer deze zodanig laag wordt, denken je hersenen dat je aan het verhongeren bent. Je hersenen zijn namelijk afhankelijk van glucose om te functioneren. Wanneer je hersenen te weinig glucose hebben gaat het in de spaarstand en worden belangrijke functies tijdelijk uitgeschakeld wat dus bovenstaande symptomen kan opleveren.

De start van je overlevingsmechanisme

Wanneer je hersenen te weinig glucose ontvangen geven ze bovendien  je andere organen een seintje om hormonen vrij te laten zodat er meer glucose wordt geproduceerd in de bloedstroom. Twee van deze hormonen komen je wellicht bekend voor, namelijk adrenaline en cortisol. Adrenaline en cortisol zijn beide stresshormonen. Vroeger was dit heel nuttig, dit was de start van je overlevingsmechanisme. Het opgejaagde gevoel en boosheid zorgde in de tijd van de jagers ervoor dat je jezelf kon voorzien van een maaltijd.

Tips tegen honger

We zijn liever ons vrolijke zelf dan de chagrijnige versie. Daarom geef ik je tips om een hangry-bui te voorkomen.

  1. Negeer niet je knorrende maag

Krijg jij een honger gevoel? Negeer dit signaal dan niet. Je kunt beter meteen ingrijpen en jezelf voorzien van wat voedsel voordat je veranderd in een grommende beer.

  1. Eet meer eiwitten!

Veel koolhydraten op het menu zorgt voor grote pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. We hebben net gelezen dat we dat niet willen! Je kunt daarom beter eiwitrijke maaltijden nemen, dit geeft je namelijk een langer verzadigd gevoel.

  1. Slaap je vrolijk!

Een slaaptekort zorgt ook voor meer trek. Je lichaam maakt namelijk door te weinig nachtrust lipiden aan. Dit zijn vetachtige stoffen die in je bloed belanden en het stofje endocannabinoïde bevatten. Een moeilijke naam, maar het zorgt ervoor dat je eten net iets fijner aanvoelt dan normaal en je dus enorme honger kunt krijgen. Daarnaast krijgt je lichaam door een te korte nachtrust ook veel te weinig energie en dat wilt je lichaam opvullen met extra calorieën. Dus voldoende slaap, zorgt uiteindelijk voor minder honger en dus een vrolijkere versie van jezelf!

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken