Fit en energiek de zomer in
En daar is de zon, de dagen worden langer en rokjes worden iets korter. Perfect dus om die spieren aan te spannen en te gaan sporten. Want naast voeding is sport de remedie voor een strak lichaam. De voordelen van sporten kan iedereen wel benoemen: het bevordert je conditie, het vergroot je spiermassa, het ontspant, het houdt je slank etc. Maar hoe begin ik met sporten? Hoeveel moet ik sporten voor resultaat? Hoe zit het met voeding? En vooral: hoe houd ik het vol? Allemaal vragen waar ik je antwoord op ga geven.
Waarom zou ik sporten?
Eerst nog even een obstakel oplossen voor je kritische geest: ‘Waarom zou ik sporten?’
Nou, eigenlijk zijn er weinig redenen om het niet te doen, want sporten:
- Vermindert het risico op hart- en vaatziekten
- Werkt preventief tegen rugklachten
- Vermindert het risico op osteoporose
- Vermindert het risico op kanker
- Vermindert het risico op overgewicht en diabetes
- Bevordert de darmwerking
- Vermindert de bloeddruk en hartslag
- Vermindert het (slechte) cholesterol
- Verhoogt de immuniteit
- Verbetert de ademhalingscapaciteit
Hoe vaak moet ik sporten?
En nu denk je: ‘Ja maar, hoeveel keer per week moet ik gaan sporten?’. De norm voor volwassenen is 5 dagen 30 minuten matig intensief sporten. Maar, wat is dan matig intensief gaan sporten? Je hartslag is verhoogd maar je kan wel nog een gesprek voeren. Voorbeelden hiervan zijn fietsen, zwemmen en dansen.
En wat met het aantal stappen? En wat als ik intensiever wil gaan sporten?
- 10. 000 stappen per dag is de norm. Een volwassene heeft een gemiddelde van 6000 stappen per dag. Meet dit dus eens voor jezelf en ga voor die 10.000. Dit kan aan de hand van een stappenteller, de Fitbit. Maar het kan ook via de smartphone., vaak zit daar een standaard een activity tracker op. Wil je het gedetailleerder, dan is de app ‘Human’ een aanrader. Ga je liever voor het bloedrode hoofdje en wil je op een hoge intensiteit sporten? Dan is 3 maal 30 minuten per week de aanbeveling.
Voeding en beweging
Geen fit lijf zonder gezonde voeding. De juiste combinatie van voeding en beweging is goud waard! Hierbij de belangrijkste do’s en dont’s:
- Drink voor, tijdens en na elke inspanning voldoende water. Je vochtbalans beïnvloedt zeer sterk je prestaties. Hoeveel je moet drinken is afhankelijk van verschillende factoren: buitentemperatuur, intensiteit van de inspanning, fitheid, gewicht en aanleg. Wanneer je dus na een inspanning 1 kg lichter bent, drink je 1 liter om het vochtverlies aan te vullen.
- Kies je eetmomenten goed . Eet op zijn laatst twee tot drie uur voor je inspanning een maaltijd arm aan vet. Vet is namelijk zeer belastend voor je maag en verhoogt de kans op pijnscheuten tijdens het sporten.
- Eet na het sporten het liefst eiwitrijk. Eiwitten zijn belangrijk. Na het sporten ontstaan er kleine scheurtjes in de spieren, dit zorgt ervoor dat de spier gaat groeien na herstel. Eiwitten bevorderen het herstelproces. Een PowerSlim tussendoortje is hier prima geschikt voor.
Het getal op de weegschaal
Kijk niet alleen naar het getal dat op de weegschaal staat. Fit zijn betekent veel meer dan alleen dat ene getal. Veel belangrijker is de verhouding tussen je vetpercentage en je spiermassa. Zo weegt spiermassa bijvoorbeeld 20% meer dan hetzelfde volume vet. Daarom kun je je uiteindelijk beter focussen op je lichaamssamenstelling dan op je gewicht. Tijdens mijn consulten meet ik al deze gegevens. Zo kan ik je ook een advies op maat geven.