Feit of fabel: na het eten zwemmen is gevaarlijk
Toen mijn kinderen nog klein waren benadrukte ik altijd zorgvuldig dat ze na het eten niet direct het zwembad mochten inspringen. Dat is ook wat ik altijd heb meegekregen, zwemmen na het eten is gevaarlijk. Maar nu de vakantieperiode weer is aangebroken en we graag massaal het water in duiken ben ik benieuwd, is het daadwerkelijk wel zo gevaarlijk of is het een fabel?
Het risico van zwemmen na het eten
Het is dus denk ik geen nieuwtje, we weten allemaal wel dat zwemmen op een volle maag gevaarlijk is. Maar waarom, wat is het vermeende risico? Na het eten stroomt er meer bloed naar je maag en darmen om het geheel te verteren. Maar bij fysieke inspanning zoals zwemmen vragen spieren ook om extra bloed. Als dat bloed dan naar de spieren gaat en niet naar de maag dan krijgen de spieren in je maag te weinig zuurstof en kun je erge kramp ervaren dit zou tot een verdrinking kunnen lijden.
Wie heeft ons dit advies gegeven?
Het verhaal werd in de jaren na de Tweede Wereldoorlog verspreid door het Amerikaanse Rode Kruis. Ze deelden massaal brochures uit over zwemmen en gezondheid en daarin werd afgeraden te water te gaan na het eten.
Maar is het nu een feit of fabel?
Vanaf de jaren 60 zijn er veel onderzoeken naar de gevaren van zwemmen naar het eten. En wat blijkt er is geen enkel bewijs gevonden dat het krijgen van maagkrampen in het water een aanleiding is van een volle maag. Je kunt namelijk kramp krijgen op zowel een lege maag als volle maag. De kans is net zo groot zeggen ze. Daarnaast is er nog nooit iemand overleden door het zwemmen met een te volle maag. We kunnen dus stellen dat dit een fabel is.
Dus…..
Maak je dus maar niet druk! Je kunt gerust na een maaltijd het zwembad induiken. Je lichaam heeft genoeg energie om tegelijkertijd je maaltijd te verteren én te zwemmen. Er wordt bovendien vak aangeraden om iets te eten voordat je het water ingaat zodat je niet met een te lage bloedsuiker spiegel tijdens het zwemmen te maken hebt.