Eten uit verveling. Waarom doe je het en zo stop je ermee!

We hebben het allemaal wel eens gedaan, eten uit verveling. Je verveelt je, krijgt zin in eten en sprint naar de keuken om jezelf wat lekkers te pakken. We hebben het dan vaak niet over een stukje komkommer of tomaatjes, nee we grijpen naar wat ongezonds en suikerrijk. Klinkt dit herkenbaar?

De meeste van ons kennen wel de term emotie-eten. Je zou eten uit verveling misschien niet direct hieraan linken. Toch is eten uit verveling wel degelijk eten uit emotie. In plaats van accepteren dat je je verveelt en daar je weg in te vinden, eet je. Waar komt deze neiging tot vandaan en hoe los je het op?

Waarom eten we uit verveling?

Allereerst hebben we een afkeer aan verveling. Wij mensen vervelen ons namelijk niet graag en hebben stimulansen nodig. Eten is een van de meest krachtige stimulansen voor het menselijk brein. Als je verveeld bent, wordt je niet gestimuleerd. Eten zorgt voor het doorbreken van verveling en zorgt voor een bevredigend gevoel. En dat gevoel wordt bovendien versterkt door ongezond eten. Nee als ik me verveel heb ik geen zin om op een stukje bleekselderij te knagen. Ik kan dan gerust een zak chips opentrekken.

Hoe komt het dan dat we zin hebben in die “zak chips” en niet in iets gezonds?

Ongezond eten triggert het beloningsysteem in ons brein, waardoor ons lichaam dopamine loslaat. Dopamine is een stof die hoort bij het beloningsysteem van de hersenen. Het zorgt ervoor dat we ons tevreden en beloond voelen. Dopamine werkt nogal verslavend, daarom willen we er steeds meer van en kunnen we dat kommetje chips meestal niet weerstaan.

Daarnaast maken voedingsproducenten het ons ook niet makkelijk. Ze geven miljoenen euro’s uit om hun producten als het ware verslavend te maken. Zo spenderen ze hun tijd en geld in bijvoorbeeld het achterhalen wat het meest aangename kraakgehalte is voor chips. Die kenmerken bepalen mede het gevoel dat je hersenen overhouden aan een bepaalde snack. De volgende keer als je aan die snack denkt roepen je hersenen die herinnering weer op. Dat kan zelfs fysieke reacties uitlokken zoals de aanmaak van speeksel.

Eten uit verveling, zo stop je ermee!

Op het moment dat we ons vervelen hebben we dus een stimulans nodig, die we vaak in de vorm van eten zoeken. Maar eten hoeft niet de enige of beste keuze te zijn om onze hersenen te stimuleren. We moeten dus anders omgaan met deze momenten van verveling.

Wees jezelf ervan bewust dat je alleen naar de ongezonde snacks grijpt omdat je hersenen een stimulans nodig hebben en niet omdat je honger hebt. Dus de eerste stap is bewustwording.
Het is misschien een gewoonte, maar dat zegt niet dat je het niet kunt vervangen door iets anders leuks! Iets waardoor je niet zwaarder maar gelukkiger wordt!

Gezonde tips tegen verveling

  • Een goede manier om jezelf te blijven motiveren is het kopen van een kookboek met recepten voor gezonde gerechten. Probeer standaard iedere week iets nieuws uit. Het kan overigens ook erg leuk zijn om het hele gezin te betrekken bij het koken. Laat ieder gezinslid bijvoorbeeld eenmaal per week een gezond menu samenstellen en indien mogelijk te (helpen) bereiden.
  • Als je écht honger hebt, eet dan groente of fruit in plaats van koekjes en snoepjes.
  • Eetbuien kun je verslaan, simpelweg door ze uit te stellen. Dwing jezelf om 20 minuten te wachten en je zult zien dat de eetbui in veruit de meeste gevallen overwaait.
  • Zoek een activiteit waarbij het erg lastig is om te eten. Je kunt hierbij aan heel veel verschillende activiteiten denken. Vooral bezigheden waarbij je intensief moet bewegen, waarbij je je handen vol hebt of waarbij je vieze vingers krijgt, werken goed. Bijvoorbeeld tuinieren, creatief bezig zijn met verf of huishoudelijke karweitjes.

 

 

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken