Eet je gelukkig!

Word jij van eten gelukkig? En denk je dat wat je eet invloed heeft op je stemming en humeur? Dan heb jij gelijk! De oude Grieken suggereerden al dat er een verband bestaat tussen wat we eten en hoe we ons voelen, maar het is nu ook echt bewezen!

Onze voeding bestaat uit het aminozuur (deel van een eiwit) tryptofaan. Het is een essentiële aminozuur dat je lichaam niet volledig aanmaakt en je dus binnen moet krijgen via voeding of supplementen. Je lichaam zet vervolgens deze tryptofaan om in 5-HTP. 5-HTP is belangrijk voor aanmaak van melatonine en serotonine. Melatonine ken je misschien wel, dit zorgt ervoor dat je slaperig wordt ’s avonds. Wij gaan ons juist richten op serotonine want dit wordt ook wel de gelukshormoon genoemd. Dit stofje zorgt er namelijk voor dat je hersenen signalen afgeven die je stemming reguleren. Zo zorgt het ervoor dat jij goed in je vel zit, je zelfverzekerd voelt, eetlust krijgt en het is verantwoordelijk voor je gemoedstoestand en het gevoel van blijdschap.

Aangezien tryptofaan een bouwsteen van een eiwit is, komt het vooral voor in eiwitrijke voeding, zoals:

  • Dierlijke eiwitten uit vlees. Met name kip en kalkoen, deze bevatten een grote hoeveelheid vitamine B12. Deze vitamine maak je rustig en ontspannen.
  • Omega 3 bommen uit vis. Met name zalm, stimuleert stemmingswisselingen en draagt bij aan je focus en geheugen.
  • Zuivelproducten, als melk en kwark. De welbekende beker warme melk voor het naar bed gaan komt hier dus ook vandaan.
  • In mijn vorige column stond deze ook al in de schijnwerper; de avocado. Deze groente bevat van zichzelf serotonine en maakt je dus letterlijk ‘happy’.
  • Ook zijn sesamzaadjes, zonnebloempitten, pompoenzaadjes, rauwe cacao en ei voedingsbronnen van tryptofaan.

 

Heb jij toch het idee dat jij gelukkiger wordt van koolhydraatrijke voeding? Hoe komt dit dan?

Serotonine zit niet alleen in eiwitrijke voeding. Ook koolhydraatrijke voeding stimuleert de aanmaak van serotonine. Maar koolhydraatrijke voeding zorgt er ook voor dat je lichaam meer insuline gaat produceren. Bij een te hoog insulinegehalte in jouw lichaam raakt je hormoonhuishouding uit balans en kan je lichaam zelf minder goed serotonine aanmaken én opnemen. Dan ontstaat al snel een serotonine tekort, waardoor je snel weer behoefte krijgt aan suiker- en koolhydraatrijke voeding.

 

Je kunt dus beter een eiwitrijk voedingspatroon aannemen. Wil jij weten hoe je je voedingspatroon op een gezonde manier kan aanpassen. Neem dan contact met mij op voor een gratis adviesgesprek.

 

 

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken