De meest gemaakte dieetfouten
Of het nou coronakilo’s, vakantiekilo’s, detoxen, minder snoepen of welke reden dan ook is. Afvallen is voor veel mensen een belangrijk doel. Toch is het niet altijd makkelijk om het doel te behalen én sterker nog om het bereikte gewicht vast te houden.
In mijn consulten zeg ik altijd maar zo, ‘er zijn vele wegen die naar Rome leiden’. En zo is dat ook met het enorme aanbod om wat kilo’s gewicht te verliezen. Je hebt diverse crash diëten waar je de calorie-inname (drastisch) verlaagd, klassieke diëten, koolhydraatarm of keto dieet, chirurgische ingrepen, sporten en zo kan ik nog even doorgaan. Het belangrijkste hierbij is dat je op een gezonde en verantwoorde manier afvalt en leert hoe je dit kan behouden. Bij het volgen van een dieet worden vaak dezelfde fouten gemaakt. Ik licht ze graag aan je toe.
Fout 1: kies niet de verkeerde methode
Voordat je begint met afvallen moet je een methode kiezen die verantwoord is voor je lichaam. Ga geen te streng dieet volgen met bijvoorbeeld maar 3 shakes per dag, waarbij je de hele dag honger hebt. Dit is niet vol te houden. Dit zijn vaak de crash diëten. Misschien lijkt het in het begin wel effectief. Maar doordat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt breekt je lichaam spierweefsel af. En jouw spieren die heb je juist nodig om te kunnen verbranden. Daarnaast is het ook niet langdurig vol te houden. Vroeg of laat schreeuwt je lichaam om voedsel. Het jojo-effect is vaak hierbij aan te pas. Kies een methode waarbij je regelmatig eet, genoeg groenten en eiwitten binnenkrijgt.
Waarom meer eiwitten eten?
Onderzoeken tonen aan dat eiwitten zowel je stofwisseling verhogen als je eetlust verminderen. Omdat het je lichaam relatief veel energie kost om eiwitten te verbranden, kan een eiwitrijk dieet het aantal verbrande calorieën verhogen met 5 tot 10% per dag. Als je normaal gesproken 2000 calorieën op een dag, kan je dus 100 tot 200 kcal per dag meer verbranden door koolhydraten en vetten te vervangen door eiwitten.
De verzadigende werking van eiwitten, zorgt er ook nog eens voor dat je automatisch minder gaat eten. Met andere woorden, je kunt super makkelijk je calorieverbranding verhogen en calorie-inname verminderen door simpelweg meer eiwitten te eten.
Meer eiwitten eten helpt niet alleen bij gewicht verliezen, het voorkomt ook dat je weer aankomt.
Fout 2: Niet je je leefstijl aanpassen
Kies een dieet waar je je eetpatroon op de lange termijn mee aanpast zodat het een leefstijl wordt. Wanneer je na een dieet niet je eetgedrag en leefstijl aanpast, zul je je gewicht niet kunnen vasthouden. Het is dus belangrijk dat je voordat je start met een dieet kijkt of dit type eetgedrag iets is waar jij een levensstijl van kunt maken. Stel kleine en haalbare doelen en bouw je nieuwe levensstijl met kleine stappen op.
Fout 3: onrealistische doelen stellen
Belangrijk dat je de lat voor jezelf niet te hoog legt. Het is niet realistisch dat als je bijvoorbeeld 45 jaar bent en 3 kinderen hebt gekregen, je al 15 jaar overgewicht hebt en je wilt met een dieet naar een streefgewicht van toen je twintig jaar oud was. Accepteer een realistisch gezond gewicht. In mijn praktijk zeg ik altijd we kunnen een realistisch eerste doel schetsen, mocht het gaandeweg zo goed gaan dan kun je je doel altijd bijstellen. Het allerbelangrijkste is dat het vol te houden is. Daarnaast moet je je ook niet blindstaren op het getalletje op de weegschaal. Het is vaak veel belangrijker om te focussen hoe jij je voelt. Zit je nu lekker in je vel. Een paar kilo overgewicht is in mijn ogen niet perse minder gezond dan een leven lang diëten.
Wil jij je leefstijl + eetpatroon aanpassen en kan jij daar hulp bij gebruiken?
Bel of mail voor een vrijblijvend en gratis intake-gesprek