De gezondheidsvoordelen van wandelen

Het is november, de dagen worden korter en het weer wordt grauwiger. We brengen deze dagen logischerwijs meer thuis door. Vooral nu ook het advies is om zo veel mogelijk thuis te blijven is beweging krijgen een stuk moeilijker. Toch is het heel belangrijk om dagelijks een frisse neus te halen. Maak een fijne wandeling in de buitenlucht, want de buitenlucht heeft namelijk erg veel voordelen voor onze lichamelijke en mentale gezondheid.

Op dit moment ben ik 30 weken zwanger. Het laatste trimester is aangebroken en langzamerhand begin ik met aftellen van de weken. Op dit moment zit ik veel binnen. Ik werk vanuit huis en mijn sociale contacten zijn drastisch verminderd. Het is een gekke periode waarin genieten van je zwangerschap naar mijn mening wel iets wordt beperkt. Ik voelde mij de afgelopen week daardoor ook een beetje ‘down’.

Wandelen is goed voor je humeur!

Tijd voor verandering dus! Ik besloot om dit weekend samen met mijn vriend naar Zuid-Limburg te rijden en daar een wandeling te gaan maken. Wandelen maakt endorfine vrij en verlaagt je cortisolniveau. Dit helpt om stress te verminderen en je stemming te verbeteren. Het gebied telt maar liefst 62 wandelroutes over 330 kilometer aan wandelpaden. Gelukkig was het er rustig want drukke natuurparken moet je nu ook even vermijden. Wandelen in de buitenlucht zorgt dus voor rust en een ontspannen en relaxed gevoel.

Wandelen is goed voor je mentale gezondheid én je fysieke gezondheid

Het menselijk lichaam is geprogrammeerd om veel in beweging te zijn. Veel processen in ons lichaam, waaronder dus ook ons humeur, zijn afhankelijk van daglicht. Als we de hele dag binnen zitten krijgen we een tekort aan natuurlijk daglicht. Dit verlaagd ons gelukshormoon serotine waardoor we een somber gevoel kunnen ervaren. Een lekkere herfstwandeling helpt dus om sombere gedachten op zij te zetten. We maken tijdens het wandelen dus gelukstofjes aan die ons een blij gevoel geven. En deze had ik zelf dus wat meer nodig deze week 😊.

Niet alleen het daglicht doet ons goed, ook het zonlicht. Zonlicht op de huid zorgt voor het aanmaken van vitamine D. Vitamine D is noodzakelijk voor sterke botten, tanden en een goede werking van de spieren. Je fysieke gesteldheid wordt hier dus beter van. Wist je dat we in de maanden september tot maart/april zelf te weinig vitamine D aanmaken en we afhankelijk zijn van vitamine D uit onze voeding en/of eventuele suppletie.

Het spoort aan tot bewegen

Nu ook mijn zwangerschapsfitness niet mag doorgaan wilde ik dus een beetje beweging krijgen. Wist jij dat wandelen om nummer 1 staat in het lijstje van bewegen? We zijn dus gemaakt om veel in beweging te zijn. Het activeert en stimuleert allerlei processen waaronder de bloedcirculatie. Een goede doorbloeding zorgt voor het in stand- en soepel houden van bindweefsel. Bovendien heeft een goede doorbloeding ook positieve effecten voor meer energie in onze cellen. De bloedsomloop zorgt dat voedingstoffen in onze cellen aankomen voor energie, voor zuurstof en het afvoeren van afvalstoffen. Onderzoek heeft aangetoond dat wandelen de kans op hart- en vaatziekten verlaagd.

Het zorgt voor een betere conditie

Door dagelijks een half uur te wandelen houd je je conditie op peil en blijf je in beweging. Dit zorgt ervoor dat de kans op blessures een stuk kleiner is. Voor een zwangere vrouw geeft dit ook voordelen. Wandelen activeert de veneuze pomp onder de voetholte: dit vermindert het gevoel van zware benen, rusteloosheid en vochtophoping. Daarnaast helpt wandelen ook je houding te verbeteren en voorkom je zo pijn in je onderrug.

Ik ben benieuwd. Ga jij nu wat meer de buitenlucht opzoeken?
Ga bijvoorbeeld in je lunchpauze een half uur buiten wandelen. Ik ga het in ieder geval proberen 😊

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken