De airfryer en slowcooker? Een gezonde en snelle manier van koken of niet?

Tegenwoordig zijn er diverse keukenapparaten die het koken gemakkelijker en gezonder zouden maken. Een keukenapparaat kan je veel kostbare tijd besparen. Maar wat zijn de voor- en nadelen en is het ook net zo gezond (of gezonder?) als op de traditionele manier koken? Ik heb twee apparaten thuis staan, de slowcooker én de Airfryer.. ik onderzocht het voor jullie.

Slowcooker

Allereerst de slowcooker. Eerlijk moet ik bekennen dat ik dit apparaat nog niet kende voordat het hoofdkantoor van PowerSlim een mooie actie met deze pan bedacht. Voordat ik de actie ging uitrollen in mijn praktijk wilde ik deze echte ‘Crockpot’ (Bekendste merk onder de slowcookers) uittesten.

Het is even wennen, maar het is zeker een ideaal apparaat. Vooral nu het koude weer in aantocht is. In de zomer hebben we vaak genoeg aan een lichte maaltijd, zoals een salade of (rauwe) groente met een visje. Maar als het buiten kouder en donkerder wordt dan krijg je toch meer trek in warme gerechten zoals soepen, stoofschotels en (pittige) curry etc. Deze gerechten zijn alleen nogal bewerkelijk en vergen nogal wat extra uurtjes in de keuken. Maar, daar komt de slowcooker om de hoek kijken. Bij veel gerechten kun je alle ingrediënten in de ochtend of in de middag allemaal in de slowcooker doen. Je kunt zelfs gewoon weggaan (het apparaat doet zijn werk) en jij komt thuis in een heerlijk geurende keuken! Waarbij je meteen kunt genieten van een gezonde, warme, zelf bereidde maaltijd. Door de lange bereidingstijd kunnen alle smaken goed met elkaar vermengen, wat je normaal met stoven doet maar dan thuis blijft omdat er een pan op het fornuis staat. Zo kun je  heerlijk koken zonder veel moeite en zonder pakjes en zakjes.

Voordelen:

Rijke smaak doordat alles urenlang gegaard wordt zodat alle kruiden zich heerlijk kunnen vermengen met het gerecht (zonder gebruik van pakjes en zakjes!);

  • Verbruik van elektriciteit is laag;
  • Geen kans op aanbranden;
  • Makkelijk schoon te maken en maar één pan die je hoeft af te wassen;
  • De voedingsstoffen blijven beter behouden dan wanneer je ze op hoge temperatuur voor een lange tijd kookt;
  • Ideaal voor soepen, stoofschotel etc. die een erg lange bereidingstijd hebben.

 

Nadelen:

  • Je kunt niet bakken, dus sommige vleessoorten zul je even apart moeten aanbraden;
  • Let op met rauwe bonen, want deze kunnen toxische stofjes bevatten. Bonen uit blik zijn veilig, maar bijvoorbeeld rauwe kidneybonen moeten eerst een nacht worden geweekt en daarna 10 minuten in schoon water worden gekookt.

Airfryer

De meeste mensen associëren de Airfryer (nog steeds) met het maken van ‘gezonde’ friet. Een aantal jaren geleden was de Airfryer dan ook niet aan te slepen. Het is een tijdje rustig geweest, maar nu heb ik het idee dat steeds meer mensen hem weer uit de kast hebben getrokken en is het een erg populair keukenapparaat geworden. Met de Airfryer kun je veel meer dan alleen frituren, namelijk bakken (hartig of zoet), grillen, braden en roosteren. Dit kwam ik te weten doordat mijn dochter Cynthia er thuis eentje heeft en daar met veel plezier, lekkere en gezonde maaltijden mee op tafel zet. Zoals gegrild vlees of vis met lekker knapperige groenten. Ze noemt het een handige hulp tijdens het koken. Ik heb mij dus dit weekend meteen een Airfryer aangeschaft en dit waren mijn voor en nadelen:

Doordat de Airfryer met hete lucht bakt, heb je nagenoeg geen smaakoverdracht. Hierdoor kun je dus lekkere, complete maaltijden bereiden in je Airfryer. Dat is wel zo makkelijk als je weinig tijd of zin hebt om te koken. Gril bijvoorbeeld een stukje vlees of vis met daarbij diepgevroren of verse groenten. Zonder pannen, allemaal tegelijk in één Airfryer. Die afwas hoef je ook niet meer te doen!

Je hebt verschillende accessoires voor je Airfryer dat ervoor zorgt dat je verschillende gerechten kunt maken. Met bijvoorbeeld de grillpan accessoire gril je vlees en druppelt het overtollig vet weg door het geperforeerde oppervlak. Je kunt iedere dag iets anders en bijzonders maken met de Airfryer. De Airfryer wordt dan ook niet voor niets een multicooker genoemd. En het mooie is dat de gerechten tot 80 procent minder vet kunnen worden bereid. Nogmaals niet per se een groot voordeel, maar als je het (gezonde) vet later toevoegt kun je het beter doseren.

Een ander voordeel is dat er met de Airfryer geen etensluchtjes vrijkomen. Bij het dichtschroeien van een stuk vlees heb ik vaak last van het feit dat mijn huis daarna zo stinkt. Wanneer je heel vet vlees bereidt in de Airfryer heb je kans dat de Airfryer gaat roken, maar stinken doet het niet. Dit komt doordat je geen olie hoeft te verhitten en dat is meestal de boosdoener voor vieze luchtjes.

Een ander voordeel van de Airfryer is dat hij makkelijk te gebruiken is. Je verwarmd het apparaat een paar minuten voor, schuift het mandje uit en doet het eten erin. Je stelt een timer in en je wacht tot je eten klaar is. In de tussentijd kun jij je keuken verlaten, de Airfryer doet het werk voor jou. Nadat je klaar bent met koken hoef je alleen de onderdelen af te wassen of in de vaatwasmachine te zetten.

 

Voordelen:

  • Je bespaart tijd omdat je er niet de hele tijd bij hoeft te blijven;
  • Het is een oven en frituurpan in één;
  • De ‘rook’ die eventueel vrijkomt (vaak bij het bereiden van o.a. vette vleessoorten) stinkt niet. Dit is wel het geval bij een traditionele frituurpan;

Nadelen:

  • Voor een heel gezin heb je een extra grote Airfryer nodig, anders past niet alles erin;
  • Vloeibare gerechten (zoals een saus bij de maaltijd of soep) kun je niet in de airfryer bereiden en zul je apart moete maken;
  • Voor diverse maaltijden heb je verschillende accessoires nodig.

Conclusie

De slowcooker is een ideaal alternatief voor stoven op de traditionele wijze, want je hoeft hier niet de hele dag voor thuis te zijn. En de Airfyer is ideaal als alternatief voor de oven, alles wordt lekker knapperig en het is razendsnel.

Welk apparaat je kiest is eigenlijk afhankelijk van welk gerecht je wilt maken en welk apparaat daar het beste bij past. Ga je voor een smaakvolle stoofschotel, heerlijk mals vlees of een rijk gevulde maaltijdsoep en wil je thuiskomen en meteen kunnen aanvallen? Kies dan voor de slowcooker. Heb je meer zin in een knapperig stukje vlees of vis met gegrilde groente? Ga dan voor een Airfryer.

Alle twee de apparaten zijn ook zeer geschikt voor als je het aan het PowerSlimmen bent en natuurlijk ook voor daarna.

Voor welk apparaat zou jij gaan of houd jij het bij koken en bakken met potten en pannen?

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken