Buikvet verliezen doe je zo!
Negentig procent van de mensen die ik begeleid tijdens het afvallen geeft aan graag wat minder vet op de buik te willen. Het is misschien wel de meeste frustratiebron van het lichaam. In deze column geef ik je drie tips waarmee je buikvet wel kunt verliezen.
De twee soorten buikvet
Iedereen heeft twee soorten buikvet; het vet dat we opslaan direct onder de huid én orgaanvet.
Onderhuidsvet is dat rolletje dat zo vervelend over je broek hangt. Het is het vet dat tussen je huid en spieren zit. Je kunt het beetpakken en het voelt zacht!
Dan hebben we ook het orgaanvet, ook wel visceraal vet genoemd. Dit is het vet dat we dieper in ons lichaam opslaan tussen de organen. Het visceraal vet vangt schokken van buitenaf op en speelt een belangrijke rol in de hormoonhuishouding. Het beschermt onze organen en dient als een soort stootkussentje. Je lichaam heeft dit visceraal vet dus nodig. Echter te veel visceraal vet is niet gezond en kan het risico op hart- en vaatziekten en diabetes flink verhogen. Ook slanke mensen kunnen een te hoog gehalte aan visceraal vet hebben, zij lopen ook een verhoogd risico op deze ziektes.
Het buikvet dat direct onder de huid wordt opgeslagen geeft mindere risico’s, maar wordt vaak wel als ‘storend’ of ‘minder mooi’ ervaren. Genoeg redenen om dus te zorgen dat beide soorten buikvet binnen de gezonde marges komen én blijven.
Wanneer heb ik te veel buikvet?
Je kunt je buikvet op verschillende manieren meten. De makkelijkste manier is om thuis je middelomtrek te meten. Hiermee meet je zowel het vet direct onder de huid én het orgaanvet. Vergelijk je middelomtrek met onderstaande gegevens.
Verhoogd risico, je bent te licht: Vrouw: 68 cm of minder Man: 79 cm of minder –> Probeer iets aan te komen
Geen verhoogd risico: Vrouw: 68-80 cm Man: 79-94 cm –> Probeer dit gewicht te houden
Je zit in het risico gebied: Vrouw: 80-88 cm Man: 94- 102 cm –> Zorg dat je niet meer aankomt
Verhoogd ricico, je bent te zwaar: Vrouw: 88 of meer cm Man: 102 cm of meer –> Probeer af te vallen
Tijdens mijn consult kan ik ook alleen het visceraal vet bij je meten. Ik kan je meteen persoonlijk advies geven om het visceraal vet omlaag te krijgen.
3 tips om buikvet te verliezen
Dan nu de 3 belangrijke tips!
- Beweeg voldoende, buikspieroefeningen alleen zijn niet voldoende!
Het is een fabel dat je door het doen van veel buikspieroefeningen buikvet gaat verbranden. Combineer liever cardiotraining (trainingen waarmee jij je hartslag verhoogt) met krachttraining. En train hiermee vooral ook de grote spiergroepen zoals de spieren in je rug en benen. Hoe meer spiermassa je hebt hoe meer je verbrandt, ook als je stilzit!
- Zorg voor een goede nachtrust
Een goede nachtrust is van essentieel belang om de aanmaak van verschillende hormonen in balans te houden, waaronder het hormoon cortisol. Ook wel het ‘stresshormoon’ genoemd. Wanneer je cortisolspiegel te hoog is, is de kans groter dat je vet gaat opslaan op je buik. Ook blijkt uit onderzoek dat je meer lekkere trek hebt wanneer je te weinig slaapt. Op tijd naar bed dus.
- Eet minder koolhydraten
Buikvet wordt voornamelijk aangemaakt uit een te veel aan koolhydraten dat we binnen krijgen via de voeding. De snelste manier om van je overtollige buikvet af te komen is het volgen van een koolhydraatarm en eiwitrijk dieet. Voldoende eiwitten zijn hierbij belangrijk om te voorkomen dat je naast vet ook spiermassa verliest. Juist doordat je alleen vet verliest en geen spiermassa, val je gemakkelijker af op de plekken waar je wilt afvallen. In dit geval je buik.