Avocado, vet lekker!

Ben jij ook zo dol op avocado’s? Ik wel! Ze zijn lekker romig en vet. Maar ook heeft deze heerlijke vrucht (ja écht het is geen groente maar een vrucht) vele gezondheidsvoordelen. De meeste fruitsoorten bestaan vooral uit koolhydraten, maar avocado’s zijn rijk aan gezonde vetten. Vanwege het relatief hoge vetgehalte heerst bij veel mensen het idee dat de avocado slecht is. Hij heeft het imago van een dikmaker. Gelukkig is dit onterecht. Ze bevatten juist vele goede voedingsstoffen die je gezondheid bevorderen.

De avocado’s zijn een bron van goede eiwitten (ze bevatten 18 essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft om eiwitten te vormen), een bron van goede vetten, en carotenoïden. Het klopt dat de avocado redelijk wat calorieën bevat. 100 gram avocado bevat 160 calorieën, 2 gram eiwit en 15 gram aan gezonde vetten. Het merendeel van het vet in avocado is oliezuur. Dit is een enkelvoudig onverzadigde vetzuur. Deze vetzuren hebben een gunstig effect op het cholesterolgehalte in het bloed en dragen bij aan een goede opname van belangrijke vitamines. Hoewel het 9 gram koolhydraten bevat, zijn hiervan 7 gram vezels, dus dat betekent dat het eigenlijk slechts 2 gram koolhydraten bevat.

De vitamineknaller!


De onverzadigde vetten in de avocado hebben een gunstig effect op het cholesterolgehalte in het bloed en dragen bij aan een goede opname van belangrijke vitamines. Natuurlijk moet je nu niet meteen te veel avocado’s gaan eten. Want ook bij onverzadigde vetten geldt: overdaad schaadt.

Maar naast de gezonde vetten, levert de avocado ook veel gezonde voedingsstoffen zoals kalium, magnesium, vitamine A en foliumzuur. Daarnaast zijn avocado’s ook erg goed voor je huid. Doordat ze rijk zijn aan vitamine A, C en E kunnen ze je huid voeden, verrijken en verzachten. Dus gooi die dure gezichtscrème maar weg. Eet een avocado 😉

Wil je weten hoe je nou de perfect rijpe avocado pakt uit de supermarkt? Je hoeft de avocado niet open te snijden. Op de bovenkant zit namelijk een pitje. Wanneer je het pitje een klein stukje omhoogschuift, zie je al direct of de kleur bruin of mooi heldergroen is. En ja, die heldergroene, die wil je natuurlijk hebben.

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken