Afvallen? 5 tips voor het zetten van die eerste stap!

Veel vrouwen zouden liever een maatje minder willen hebben, wat enkele kilo’s willen afvallen. Echter die eerste stap zetten, dat wordt vaak uitgesteld. Het blijft maar al te vaak bij bereidwilligheid en voornemens. “Na de zomer begin ik echt” of “Ik heb er nu geen tijd voor”. Herken jij jezelf hierin? Wil jij ook graag afvallen, maar lukt het maar niet om die eerste stap te zetten? Lees dan verder. In deze blog vertel ik je de belangrijkste dingen die jij kunt doen om met afvallen te beginnen én het vol te houden.

 Tip 1: Neem je gevoel serieus

Je kunt jezelf tientallen redenen voorhouden waarom je niet kunt beginnen met afvallen. Maar wees eerlijk er is altijd wel wat. Denk eens na, hoe vaak heb je het gevoel gehad dat je wilt afvallen? Heb je dit gevoel wellicht iets te vaak weggewuifd en jezelf op de tweede plek gezet? Neem je gevoel serieus en doe jezelf niet te kort. Je geeft andere dingen voorrang, maar niets is zo belangrijk als jezelf lekker en goed in je vel voelen. Denk goed na, is dit echt iets wat jij wilt, afvallen?  Neem jezelf dan serieus en start met het beginnen met afvallen, zet de knop om. Want er is geen beter moment dan nu.

Tip 2: Hoe afvallen?

Ik zeg altijd maar zo, er zijn meerdere wegen naar Rome. En zo is het ook met afvallen. Er zijn meerdere manieren. Veel mensen bedenken dat ze willen afvallen en gaan direct van start, zonder zich goed te bedenken welke manier van afvallen het beste bij ze past. Ga op onderzoek uit, lees ervaringen van mensen en zoek een manier waarbij jij je goed voelt. Ga niet ineens jezelf uithongeren of van geen beweging naar iedere dag maximaal sporten. Zoek naar iets wat voor jou haalbaar is, een eetpatroon aanleren dat je langdurig kunt volhouden.

Tip 3: Deel het met anderen

Spreek jouw afslankwens uit naar je omgeving! Vaak blijft de eerste gedachte om af te vallen in je hoofd zitten. Dat maakt het stiekem makkelijker om je plan toch weer opzij te schuiven wanneer er iets tussen komt. En tuurlijk zijn er redenen waarom je in het begin niet aan anderen wilt vertellen dat je wilt afvallen. Maar door te delen dat jij ervoor gaat vergroot enkel de kans op succes! Wellicht steunt je partner je erin door te zeggen dat hij ook veel bewuster wilt eten. Als jij deelt waar je mee bezig bent, neem je je poging veel serieuzer dan dat het in je hoofd blijft zitten. Je mag trots zijn dat je de eerste stap genomen hebt!

Tip 4: Maak een concreet doel

Waarom wil je afvallen? Wat is precies jouw doel? We kunnen het hier over het aantal kilo’s hebben, maar vaak ligt de reden waarom je het gevoel had dat je moet afvallen, dieper. En dat doel is vaak veel persoonlijker. Bedenk eens op welk moment dit gevoel bij je naar boven kwam. Was dat misschien tijdens het passen van een broek en je je realiseerde dat deze toch te strak zat. Of misschien zag je een foto van jezelf waar je niet geheel blij mee was. Probeer terug te denken naar het moment dat jij het gevoel kreeg dat je wilt afvallen. En vervang deze gedachte door jezelf in te beelden hoe je je zal voelen als je dit doel behaalt. Je doel voor ogen houden helpt je echt om te beginnen met afvallen.

Tip 5: Stok achter de deur

Beginnen met afvallen en een ander eetpatroon aanleren is niet altijd makkelijk. Om blijvend slank te worden is het belangrijk dat je inzicht krijgt in jouw eetgedrag en je jezelf nieuwe gewoontes en patronen aanleert. Dit lukt niet altijd alleen en soms heb je hier hulp bij nodig. Een coach kan je helpen om samen een persoonlijk plan op te stellen aangepast naar jouw situatie. Jou te begeleiden naar je doel en naar je te luisteren, met je meedenken en je aanmoedigen als het goed gaat. Heb je een baalmoment of is je motivatie ver te zoeken? Bespreek dit dan met je coach. Je coach is jouw stok achter de deur. Dat extra steuntje dat je nodig kan hebben.

 

De eerste stap is beginnen!

 

Kan ik jou helpen met afvallen?

Bel of mail voor een vrijblijvend en gratis intake-gesprek

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken