5 Tips voor betaalbare én gezonde supermarktproducten

Als we aan gezonde producten denken dan denken we vaak ook meteen aan de duurdere prijs die je hiervoor betaalt. Verse zalm, blauwe bessen avocado, stuk voor stuk gezond maar helaas tegen een hogere prijs. Met alle prijsstijgingen in de supermarkt lijkt het soms onmogelijk om die gezonde producten aan te schaffen! In deze blog help ik je een handje door je wat goedkope alternatieven te bieden die ook nog eens passen in een gezond eetpatroon!

1. Kies voor diepvriesgroenten

Allereerst zijn diepvriesgroenten vele male goedkoper dan verse groenten. Je kunt het heel lang bewaren, is vaak al gesneden en je kunt precies je gewenste portie pakken. Daarnaast is het vaak net zo gezond als verse groenten. Diepvriesgroenten worden na de oogst vrijwel direct verwerkt, waardoor niet alleen de voedingswaarde optimaal is maar ook de smaak en de prijs. Ook seizoensgroenten in de diepvries zijn een stuk betaalbaarder. Ook diepvriesfruit is hierin een aanrader. Een stuk goedkoper en net zo gezond als vers fruit!

2.  Varieer eens met tofu of tempeh

Elke dag vlees of vis eten is prijzig en ook onnodig. Breng eens wat variatie in je eetpatroon en kies eens voor tofuh of tempeh.
Dit is goedkoper dan een stukje vlees of vis en ook nog eens erg lekker en duurzaam. De naturel is een stuk voordeliger dan de voor-gekruide variant.

3. Kies voor huismerken

Vaak is het verschil in ingrediënten tussen een huismerk en een A-merk minimaal, maar betreft het wel een groot verschil in prijs.
De A-merken worden vaak mooi op ooghoogte uitgestald in de supermarkt terwijl je voor het huismerk toch echt moet bukken naar de onderste plank. Besteed iets meer tijd in het vergelijken van de ingrediënten en je zal zien dat het je een hoop zal schelen. Om je een voorbeeld te geven: Philadelphia spread light € 11, 95 per kilo (7,4 g eiwit en 5,2 g koolhydraat per 100 g) en het huismerk AH zuivel spread light € 3,95 per kilo ( 12 g eiwit en 3,3 g koolhydraat per 100 g).

4. Probeer eens cottage cheese

Een goedkoop en gezond broodbeleg dat vaak vergeten wordt is cottage cheese, ook wel bekend als hüttenkase.  Het is een jonge ongerijpte kaas met een milde smaak en weinig vet. Daarnaast is het een goede bron van eiwitten. Een portie van 113 gram bevat 14 gram eiwitten, wat ongeveer 28 procent is van je dagelijkse behoefte. Het helpt verzadigen en bij het behouden van een gezond gewicht. Daarbij bevat het een variatie aan andere voedingsstoffen, zoals calcium en fosfor, die een belangrijke rol spelen in de botgezondheid. Je kunt hüttenkäse nemen als heerlijk tussendoortje, of als broodbeleg of verwerken in gerechten.

5. Rode kool

Vaak worden blauwe bessen aangeschaft omdat ze veel antioxidanten bevatten. Echter betaal je tegenwoordig daar ook een hoge prijs voor. Wat je misschien nog niet weet is dat het eten van rode kool een van de goedkoopste manieren is om gezonde antioxidanten binnen te krijgen. De antocyanen in de kool hebben een ontstekingsremmende en antioxiderende werking. Daarnaast is rode kool rijk aan vitamine C, E en K, ijzer, bètacaroteen, kalium, calcium en foliumzuur. Ook bevat het veel vezels.
Kies voor de krop variant, die blijft ook nog eens langer houdbaar en kost ongeveer € 1,80 per stuk.

 

Ik ben heel benieuwd welke gezonde producten jij wekelijks aanschaft?

 

 

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken