10 manieren om niet aan te komen tijdens je vakantie

Heerlijk! De zomerperiode is weer aangebroken. Zelf ben ik ontzettend gek op de zomer, niets liever dan zon-zee-strand en heerlijke ontspannen uurtjes nagenieten van de zomerse dagen in de avond. Nu mijn eigen vakantie is aangebroken besluit ik deze column te richten om jullie 10 handige adviezen te geven om gezond te eten tijdens de vakantie.

10 handige adviezen om gezond te eten tijdens de vakantie

1. Gezonde keuzes op de luchthaven

Eenmaal door de douane heen, kom je terecht in een walhalla van winkels, eettentjes en oncomfortabele stoelen waar je twee uur (of soms langer) je tijd moet zien door te komen. Vaak al een lange rit achter de rug naar de luchthaven en lichte trek begint te komen. Natuurlijk zijn PowerSlim repen, koeken en snacks een goede optie, maar ook op de luchthaven kan je hier en daar nog wel wat verantwoorde producten vinden. Koffie, thee en water zijn overal verkrijgbaar en zelfs verse salade met bijvoorbeeld sashimi is te verkrijgen! Grotere trek? Diverse koffietentjes bieden magere kwark aan met stukjes vers fruit. Toch zin in een overheerlijke koffie van de meest bekende koffieketen? Vraag dan voor skinny melk! Laat de siropen met een smaakje achterwege, dit is pure suiker. Vraag of ze in plaats daarvan wat kaneelpoeder over je koffie heen willen strooien voor een extra “bite”.

2. Neem geen snoep mee in het vliegtuig

Ja, ja hier begint het vaak al! Een dag voor vertrek wordt er een lading eten ingeslagen om de lange reis aangenaam te maken. Sommigen met bescheiden broodjes en anderen met hele zakken vol snoep voor de rit naar het vliegveld, op de luchthaven, in het vliegtuig en uiteindelijk in de transfer naar het hotel. Vaak is ongemerkt de zak snoep al leeg voor je de luchthaven bereikt hebt en ben je ontelbaar veel onnodige calorieën verder. Laat de snoepzakken dus achterwege en kies gewoon voor zes eetmomenten op je dag. Je dagritme is vaak helemaal van slag, maar door de zes eetmomenten aan te houden, voorkom je vaak snoeperijtjes. Wil je toch iets meenemen voor de trek onderweg, denk dan eens aan snoeptomaatjes, knakworstjes, bifiworstjes en voorverpakte kaassnacks. Dit zijn waarschijnlijk niet meteen de snacks waar je als eerste aan denkt als je aan gezond eten denkt. Toch zijn dit gezonde keuzes die goed vullen en je langer verzadigd houden dan suikerrijke snacks. 1 bifiworstje, 3 knakworstjes of 2 kaasblokjes staat gelijk aan 1 tussendoortje. Zorg ook dat je een pakje kauwgom in je handbagage hebt, dit kan wat verlichting aan je oren bieden bij het opstijgen en dalen.

3. Sport!

De meeste hotels en campings beschikken tegenwoordig over een fitnessruimte waar je vrij gebruik van kunt maken. Pak dus ook je sportschoenen en comfortabele kleding in zodat dit geen excuus is om hier geen gebruik van te maken! Plan voor je ontbijt een halfuurtje sport in, voor het ontbijt bevindt je lichaam zich namelijk nog in staat van vetverbranding. Spring daarna in de douche en schuif heerlijk aan bij het ontbijt dat het beste uit veel eiwitrijke producten bestaat. Denk hierbij aan kwark, yoghurt, vlees en eieren. Kies ook voor vers fruit en groente en laat de broodjes en ontbijtgranen zoveel mogelijk achterwege. Daarna badkleding aan en heerlijke verkoeling met een duik in het zwembad of de zee! Met wat zwemsessies over de dag verdeeld, verbrand je nog eens extra calorieën. ’s Avonds nog een romantische wandeling over de boulevard of het strand en je hebt er die dag zo 2 uur beweging op zitten.

4. Zorg voor een gezond eetritme

Op vakantie betekent het vaak dat je ritme van thuis wat verslonst. Je staat later op, maar gaat vaak ook later naar bed. Zorg er daarom voor dat je probeert het gezonde eetritme van thuis aan te houden, ook al verschuift alles waarschijnlijk naar later op de dag. Eet net als normaal gesproken zes keer, zodat je een hongergevoel voorkomt.

5. Geniet met mate

Geniet! Maar met mate. Afvallen is niet nodig, maar aankomen ook niet. Het is vakantie, dus jezelf af en toe een alcoholische traktatie of een ijsje gunnen hoort erbij. Maak afspraken met jezelf. Bijvoorbeeld zaterdag gun ik mezelf een heerlijk ijsje als we naar de boulevard gaan. Geniet ook extra van deze gunmomentjes, de rest van de week doe je immers je best om zoveel mogelijk gezond te eten. Dus voel je niet schuldig, maar zondig ook niet elke dag.

6. Activiteiten

Als all-inclusive kenner, ben ik meer dan bekend met de activiteiten die allemaal georganiseerd worden op zo’n resort. Aquagymen, yoga, boogschieten, waterpolo, beachvolley, noem het allemaal maar op. Naast dat deze activiteiten erg leuk en gezellig zijn, zorgen ze ook voor het verbranden van extra calorieën. Ook op de camping worden vaak allerlei sportieve activiteiten georganiseerd. Plus wat dacht je van excursies? Bergen beklimmen, watervallen bezoeken, mountainbiken, allemaal activiteiten die voor extra vetverbranding en onvergetelijke ervaringen zorgen. Want als je uiteindelijk thuis bent, zijn dat vaak de mooiste herinneringen en niet de dagen die je langs het zwembad hebt vertoefd.

7. Balansdag

Heb je je toch een dagje laten gaan, je laten verleiden door de wafels die voor je neus worden gebakken, de toetjesbar aangevallen of per ongeluk drie keer je bord vol geschept bij het diner? Hou een balansdag! Eigenlijk heb ik een verschrikkelijke hekel aan dit woord, maar de werking ervan spreekt me dan weer wel aan. Genieten mag, maar daarna weer terug in je ritme van zes keer per dag verantwoord en gezond eten geeft vaak een fijne boost aan je lichaam. Je opgeblazen buik is zo weer verdwenen en je voelt je weer lekker in vel. Daarnaast zal het snoepgevoel snel weer verdwenen zijn.

8. Drink

Nee, helaas bedoel ik geen alcohol… Maar water! In bijna alle vakantieoorden zijn er kleine flesjes water in overvloed! Door het warme weer is het erg belangrijk jezelf goed te hydrateren. Dit doe je door goed te drinken. De beste dorstlesser en meest verantwoorde, gezonde drank is water. Daarbij zijn de flesjes makkelijk mee te nemen naar het zwembad, het strand of op excursie. Frisdranken wekken door de zoetigheid vaak meer dorst op, veroorzaken door de suiker vaak een hongergevoel en leveren ontzettend veel onnodige calorieën. Klein bijkomend puntje, beestjes zijn ook gek op zoetigheid, dus binnen no-time vliegt er een zwerm wespen langs je bedje.

9. Rust en slaap

De meeste van ons vertoeven hun dag lekker langs het zwembad of op het strand. Maar maken het in de avonduurtjes later dan normaal. Zorg daarom dat je voldoende rust en dus ook voldoende slaapt. Rust en slaap hebben namelijk een positief effect op je afslankproces.

10. Snack gezond

Tussendoortjes nemen over de dag is meer dan prima, de keuze die je maakt is alleen wel van belang. Kies als tussendoortje bijvoorbeeld voor een stuk fruit zoals watermeloen en vul dit eventueel aan met wat yoghurt of kwark. Diverse keren per dag komen er ook karretjes bij je zwembad/strandbedje met daarin stukken verse en koude komkommer of kokos. Verantwoorde en gezonde snacks! De barretjes op het resort of de camping bieden naast ongezonde snacks vaak ook een heerlijke gezonde salade aan.

Fijne vakantie!

 

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken